9.12.2022. 12:23
1
Pitali smo Hamdiju Abdića Tigra ko je "preletač" i 14. delegat SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH
Da broj 13 itekako može biti sretan, vidjeli smo jučer nakon žrijebanja u Centralnoj izbornoj komisiji, kada je Stranka demokratske akcije dobila 12. delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, odnosno sa partnerskim DF-om 13. u zbiru.

Jučerašnjim žrijebom odlučeno je da će delegata u Klubu Bošnjaka iz Kantona 10 dati lista SDA.

Zbog čega slave u taboru SDA?

U taboru SDA slave jer to u prevodu znači da je ta stranka nezaobilazan faktor pri formiranju vlasti u većem bh. entitetu. Naime, prema izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt u izbornoj noći, za nominovanje kandidata za predsjednika FBiH potrebna je podrška najmanje 11 delegata (od 23) u klubu svakog konstitutivnog naroda u Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ranije je predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH predlagala najmanje trećina zastupnika u Domu naroda i nije postojao mehanizam utvrđivanja vremenskog ograničenja za prijedloge, odnosno usvajanje liste kandidata, niti procesudure imenovanja za pozicije na koje su predloženi kandidati.

Nakon što klubovi naroda u Domu naroda odaberu kandidate za predsjednika FBiH, potrebno je da opća većina u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH podrži predložene kandidate.

U slučaju obezbjeđivanja podrške, formira se predsjedništvo FBiH, a tri odabrana kandidata potom između sebe biraju novog predsjednika Federacije, dok ostala dvojica automatski postaju potpredsjednici.

Nakon što obavi konsutlacije s kandidatom, predsjednik Federacije nominira kandidata za premijera Federacije BiH, kojeg potom trebaju potvrditi oba doma Parlamenta Federacije BiH. Međutim, za nominiranje premijera FBiH, potrebna je saglasnost oba potpredsjednika.

Trenutni omjer snaga

Omjer snaga u Domu naroda je sljedeći: SDA ima 11 delegata, a evidentno računaju na još dva, tojest DF-ovog i nezavisnog delegata. Dakle, u zbiru 13. Sa druge strane "Osmorka" ima deset delegata što nije dovoljno da predlože imena za rukovodstvo FBiH.

Hamdija Abdić tvrdi da SDA sa DF-om ima 14 delegata

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Hamdija Abdić Tigar, sinoćnjom objavom na društvenim mrežama je podigao mnogo prašine u kojoj tvrdi da će SDA sa DF-om imati 14 delegata u Domu naroda.



Ko je "preletio"?

No, postavlja se pitanje ko je "preletio" na drugu stranu. Abdić u razgovoru za Source.ba portal nije htio otkriti ime "preletača", niti iz kojeg je kantona.

"Ne bih, ne bih zaista. Uglavnom imamo 14 delegata", kazao je Abdić.

SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

Nakon žrijeba, saopćenjem se oglasila i sama SDA koja je pozvala na dogovor o formiranju vlasti.

"Okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dovršen je izborni proces, i time su se stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH. Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača. Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima", navodi se, između ostalog, u saopćenju SDA.

"Osmorka" odmah odbila SDA i pozvala DF na odgovornost

"Osmorka" ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno sa našim partnerima, poručili su nakon žrijeba iz grupacije stranaka.

Navode da su uvjerljivo najbrojnija politička grupacija u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH, a zajedno sa partnerima imaju jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Ta većina, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, garant je stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnom i entitetskom nivou.

"Ova grupacija stranaka je izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog i u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH. Nažalost, zbog postizbornih mahinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača, te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom periodu, priklonili još aktuelnoj vladajućoj strukturi predvođenoj SDA-om. Stranke Osmorke nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine. Od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekujemo odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada. Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine. Napominjemo da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU. Samo ispunjenjem tog uslova, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize.

Ovim putem pozivamo Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu. Naime, tada je SDP BiH, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH. Iako je SDP BiH imao tzv. “kontrolni paket” u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine. Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost. Od DF-a očekujemo da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine. Svako učestvovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu", naveli su, između ostalog, u saopćenju stranaka "Osmorke".

Iz DF-a nezvanično odbili

Iz Demokratske fronte nisu zvanično odbili poziv "Osmorke", ali ako je suditi prema objavi visokopozicioniranog člana DF-a Zlatana Begića, do koalicije neće doći.

"Što se mene tiče, apsolutno sam protiv razgovora sa tzv. Osmorkom (od samog početka) čak i o tome kakvo je vrijeme napolju, a kamoli o nekakvoj saradnji ili ne daj Bože koaliciji. Pod svim okolnostima. Da prekinemo sva nagađanja i kalkulacije, što se mene tiče", naveo je Begić.

Image

(A. Balićevac)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.