29.3.2023. 19:10
0
Tito je sa Jovankom dva puta boravio u vili na Stojčevcu kod Sarajeva. Libijskog predsjednika Muamera Gadafija je dovodio u svoju omiljenu vilu Goricu u Bugojnu
Doživotni i jedini predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz TIto posjedovao je imovinu diljem cijele bivše republike.

Vile, hacijende, odmarališta, lovački domovi, ljetnikovci, brodovi, avioni, bunkeri..samo je dio imovine koje je Tito tokom godina vladavine prikupio za službene, ali i za lične potrebe. 

Teško je reći koliko je tačno posjedovao imovine, s obzirom da i dan danas vlada velika misterija o naslijeđu državnih nekretnina iz vremena bivše Jugoslavije. 

U ovom članku ćemo proći kroz dio imovine koju je doživotni predsjednik Jugoslavije posjedovao u Bosni i Hercegovini, sa akcentom na rezidencije.

Na prvom mjestu, tu je vila Gorica u Bugojnu, koja je bila jedno od omiljenih lokacija za boravak Tita zbog njegove ljubavi prema lovu.


Vila Gorica nekada i sada

Izgrađena je 1974. godine, a navodno je u njoj boravio i libijski predsjednik Muamer Gadafi.

Imala je tri sprata, unutrašnji lift, balkone na svim sobama odakle se, preko šume, pružao pogled na grad Bugojno.

Tih godina su bugojanskim ulicama redovno viđani svjetski visokopozicionirani službenici..

Četiri godine nakon Titove smrti 1980. godine, Vila Gorica pretvorena je u muzejski kompleks posvećen vremenu koje je Tito provodio rekreirajući se i loveći na području Bugojanske i Koprivničke regije.

Vila Gorica je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu uništena.

Titova vila u Koprivnici je izgrađena 1972. godine i bila je okružena šumskim lovačkim kompleksom koji se prostirao na oko 80 hektara. 


Vila Koprivnica nekada i sada

U postratnom periodu se govorilo o obnovama Titinih vila u turističke svrhe, međutim, do toga do dan danas nije došlo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Obje vile su prije rata bile u vlasništvu savezne vlade na nivou Jugoslavije i vlade na nivou Bosne i Hercegovine, dok su danas u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine. 



Vila Stojčevac, smještena u podnožju planine Igman, izgrađena je tokom ranih 1950-ih godina.


Prije rata u BiH, Stojčevac je bio poznat kao izletište komunističke elite, ali i kao jedno od omiljenih mjesta za relaksaciju i zabavu građana Sarajeva. 

U vili Stojčevac su boravili zvaničnici bivše Jugoslavije, dok ju je Tito sa Jovankom posjetio dva puta. Sastojala se  od glavne zgrade u kojoj su boravili gosti, te tri objekta u kojima je bila smještena kuhinja, osoblje za održavanje vile i osiguranje. 

U prilogu možete pogledati kako danas izgleda.

Jedina vila koja postoji i dan danas od onih koje su bile stacionirane u Bosni i Hercegovine je vila Laštva u istoimenom selu, nedaleko od hercegovačkog grada Trebinja. 

Izgrađena je 1954. godine, a  unatoč tome što je preživjela rat u našoj zemlji, nema mnogo podataka o vremenu koje je Tito proveo u njoj. 

Prodata je 2015. godine lokalnom Ugostiteljsko-turističkom društvu "Leotar". 

Nebojša Vukanović - Tito i Luka, raskoš vlasti nekad i sad (Foto/Video) |  Infomedia Balkan
Vila Laštva

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.