7.11.2023. 16:38
2
Šta se dešava u novoizgrađenim sarajevskim naseljima - Pucnjave, ubistva i paljenja skupocjenih automobila: Nikakvog nadzora nema. Sve se radi stihijski i ad hoc
Našu zemlju, ali i region je prošle sedmice potresla informacija u ubistvu u sarajevskom naselju Bulevar.

Ubijen je Šveđanin Harris Osterdahl, dok je jedna osoba ranjena.

Za stradalog Osterdahla se pisalo da se sumnja da je povezan sa narkokartelima u Švedskoj. Prema nezvaničnim tvrdnjama, likvidirale su ga profesionalne ubice.

Nedavno je usred bijela dana ranjen bivši kriminalac Mirza Hatić. Prije toga, u Sarajevo Toweru su uhapšene dvije osobe po Interpolovoj potjernici. Za njih se špekulisalo da su plaćene ubice i da imaju veze sa klanom Veljka Belivuka.

Paljenja automobila, tuče navijača usred bijela dana, ranjavanja, gotovo svakodnevna razbojništva nameću pitanje da li je Sarajevo siguran grad?

Sigurno je da je ovakvih događaja uvijek bilo, i ne samo kod nas, već i u svakom gradu, međutim, čini se kako rubrika crna hronika nikada nije bila punija.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac u razgovoru za Source.ba portal je govorio o sigurnosnoj situaciji u glavnom gradu naše zemlje.

"Kada imate u kratkom periodu ubistvo, pokušaj ubistva, paljevine automobila, pljačke i razbojništva, o tučama dogovorenim i nedogovorenim da ne govorim..onda ne možete reći da je dobra bejzbedonosna situacija. Ona je u ovom trenutku loša u Sarajevu i to se mora konstatovati. Sve drugo bi bilo guranje pod tepih i bježanje u statistiku, koja je zbir lažnih podataka i ne treba se vaditi na statistiku, treba realno reći šta se dešava u Sarajevu, te je onda lakše neke te stvari riješiti"
, kazao je na početku Pećanac.

Ističe da je uvijek bilo ovakvih slučajeva u Sarajevu, međutim, "ne u ovom intenzitetu".

"Jednostavno se za kratko vrijeme puno toga desilo. Ja uvijek govorim, kada bi vi počeli čitati depeše koje za 24 sata dođu na sto u policiji, vidjeli bi koliki je stepen već kriminala u Sarajevu. Nijedan ozbiljan profesionalac i stručnjak iz oblasti bezbjednosti neće reći da je dobra sigurnosna situacija. I kada je bila dobra, uvijek se kaže da može i treba bolje", govori Pećanac.

Pitali smo ga zbog čega novoizgrađena naselja poput Nove Otoke, Bulevara itd, prednjače po broju pucnjava, ubistava, paljenja automobila..barem se stiče takav dojam u posljednje vrijeme kroz medije.

"Kada dođu sa strane ljudi koji imaju zadatak da izvrše krivično djelo, oni gledaju da nađu stan ili smještaj što bliže entitetskoj granici kako bi mogli pobjeći iz grada nakon izvršenja krivičnog djela. Jednostavno, najveći problem je ovdje što nema nadzora. Nekad ste morali znati ko vam dolazi u grad, gdje odsjeo, zašto je odsjeo. Ovdje stanodavci očigledno kao da nemaju nikakvu obavezu da prijave da su nekom iznajmili stan. Jednostavno, moraju prijaviti policiji, pa ne može policija znati ko je u svakom stanu i u svakoj zgradi. To treba da bude obaveza stanodavaca da prijave bilo koga ko nije tu starosjedilac, da tako kažem, odnosno ko nema tu boravište. Dakle, nema nikakvog nadzora, sve se radi stihijski, ad hoc i sve se radi da bi se za kratko barem stišala opravdana ljutnja javnosti. Ja tvrdim da mi imamo dobru policiju, međutim, da bi ona radila svoj posao, ona mora biti apsolutno depolitizovana, što nije. Ona je u raljama politike svakim danom sve više i više. Nekomptentni kadrovi su nam na rukovodećim pozicijama iz sektora bezbjednosti. Po vladavini prava smo na 75. mjestu od 143 zemlje na svijetu. U regionu, od nas je samo gora Srbija", zaključio je u razgovoru za Source Nermin Pećanac.

source.ba | "Ko je 'krtica' koja je dala informaciju medijima o akciji  SIPA-e u Istočnom Sarajevu i Palama? To je uradio čovjek koji je blizak  istrazi. Ne može komesar Selimović zaključiti istragu,
Nermin Pećanac

(Ajdin B.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.