27.4.2024. 14:09
5
Nacionalističke provokacije u sarajevskom naselju - Dok je u pozadini "treštala" srpska majka, uzvikivali iz automobila "Živjela Srbija": Provokacije u zadnjih desetak dana imaju za cilj da izazovu...
Na društvenim mrežama se pojavio snimak za koji se tvrdi da je nastao na području Sarajeva, tačnije naselja Butmir.

Snimka je sa video-nadzora jednog objekta, a na njoj se može vidjeti i čuti kako iz automobila koji je bio u prolazu, uzvikuju "Živjela Srbija", dok u pozadini iz vozila dopire "treštanje" pjesme srpske "majke" i udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

O pomenutom snimku, ali i sve učestalijim provokacijama u posljednje vrijeme, smo razgovarali sa predsjednikom Antidayton pokreta Nihadom Aličkovićem.


"Godinama najavljujem da će oni već isprobanom taktikom sa tim tzv. 'Srpskim svatom' iz 1992. godine, zasigurno probati i ovaj put. Oni hoće od sebe da naprave žrtvu i da prikažu taj 'film' kao da je njih napao neko, da je njihova glava prva pala i da je neko njih sa tzv. federalne strane njih napao prvi", govori nam na početku.

Ističe da dešavanja poput ovih imaju cilj da izazovu reakciju. 

"Provokacije, koje su se desile u zadnjih desetak dana koje vidimo, kako na Ilidži, sa tim određenim licima koje galame uz povike 'Srbija' itd, tako i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine sa ostavljanjem nacionalističkih grafita i poruka, naročito gdje su povratnici, imaju za cilj  da izazovu scenarij koji oni priželjkuju. Prošle godine je bio slučaj muškaraca koji su u jednoj sarajevskoj kafani tražili četničke pjesme, pa su batinama poslani taksijem u Lukavicu. Toga će zasigurno biti ovih dana, ali ono na šta Bošnjaci, posebno patriote, ne smiju da nasjednu je upravo ta želja da od sebe naprave žrtvu i da ispadne da su Bošnjaci napravili neki incident sa smrtnim ishodom. Ono što se posljednjih godina učestalo dešava, ali se o tome gotovo i ne piše, su rafali iz automatskih oružja koji se čuju jako često, posebno u Podrinju", dalje je rekao Aličković.

Prema njegovim riječima, povratnici gotovo i ne govore o tome, zato što je to njima postalo gotovo normalno. 

"To 'rafalanje' je zasigurno pokazivanje neke sile i dominacije, ali se prvenstveno izvodi u svrhu ulijevanja straha, koje nikome ne može izazvati strah, osim onima koji imaju zaista teške traume iz agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, što je i razumljivo. Međutim, u Bosni i Hercegovini su odrasle i žive nove generacije koje ne pamte taj period, te im takve stvari ne predstavljaju neki vid traume, a ipak su trezvene i sigurne u sebe, te se ne boje takvih stvari. Naš pokret je u posljednjih deset do dvanaest godina radio na dizanju svijesti kod mlađih generacija o mogućnosti dolaska ovakvih dana, kao što su ova zadnja dva-tri dana, te da će sigurno doći do toga da sve te provokacije i ulijevanje straha budu učestaliji i veći", zaključuje Aličković u razgovoru za Source.

(Ajdin B.)
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.