5.2.2018. 12:25
1
Turisti zadnjih godina Bosnu i Hercegovinu biraju kada žele doživiti nešto više od samog putovanja
Turizam Bosne i Hercegovine zadnjih godina je u velikom porastu i postao je jako važan dio državne privrede, sa velikim doprinosima.

Tako je prošle godine Federaciju BiH posjetilo stranih turista iz Hrvatske (8,8 posto), Turske (8,2 posto), Slovenije (6,8 posto), Italije (6,6 posto) i Njemačke (5,6 posto) što je ukupno 36 posto, dok je turista iz drugih zemalja bilo 64 posto. 

Zbog ovog podatka BiH se takođe svrstava u grupu država sa značajnim turističkim razvojem. 

Prema procjeni Svjetske turističke organizacije, Bosna i Hercegovina će imati treću najveću stopu rasta turizma u svijetu za razdoblje između 1995. i 2020. godine.

Bosna i Hercegovina sada ima snažan godišnji rast dolazaka turista i brzo širenje usluga u ovom sektoru. 

U BiH postoje i ljetne i zimske destinacije s kontinuitetom u turizmu tokom cijele godine. 

"Imamo sve manje snježnog pokrivača na ovim prostorima balkana i južne evrope što je posljedica velikih klimatskih promjena", rekao je za Source Martin Tais Specijalista za kvalitet zraka i klimatske promjene.

Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine pored toga što je najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, tokom ljetne sezone bude domaćin niza kulturnih festivala međunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: Sarajevski filmski festival (SFF), Sarajevski jazz festival, ljetni kulturni festival "Baščaršijske noći", teatarski festival novih produkcija "MESS", "Sarajevska zima" i Svjetski televizijski festival orijentalne muzike.

Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne kao i Aleja ambasadora, Baščaršija, Vilsonovo šetalište i mnoga druga izletišta glavnog grada. 

Bosna i Hercegovina ima izlaz na more sa 21.2 kilometra jadranske obale i sa svojih 270 sunčanih dana, svake godine privlači sve više turista iz cijelog svijeta. 

Naime, Neum koji slobodno možemo reći predstavlja jadranska vrata BiH sa smještajnim kapacitetom od 5.000 kreveta, oko 2.000 u hotelima sa tri i četri zvjezdice i 3.000 u privatnom. U toku turističke sezone, jako teško zadovoljava potrebe turista, što je znak koliko je turizam u tom dijelu zemlje postao jako popularan, a turista je svake godine sve više.

Osim Neuma koji uz prijatne privatne pansione i restorane, koji nude posjetiocima nezaboravan okus mediterana, i ostatak zemlje nudi jako atraktivne programe za izlete u ljetnim i proljetnim danim kao što je: Mostar, Međugorje, Park prirode - Hutovo Blato, Vjetrenica, Prokoško jezero, Vrelo Bosne, Plivska jezera u Jajcu, Vodopadi Kravice, Kastel u Banja Luci, Nacionalni Park Sutjeska, Travnik Stari grad, Etno Selo Međugorje, Nacionalni park Una, Kanjon rijeke Tare, Eko Kamp Ljekarice, Panonska jezera u Tuzli, Tvrđava Gradina u Tešnju, Stari grad Blagaj-Buna, Bosanskohercegovačka prašuma Perućica, Spomenik prirode, spilja Vjetrenica, Stari grad Počitelj, Kraljeva Sutjeska-Bobovac, Bosanska Troja – Gabela, Bosanske piramide u Visokom, Dobojska tvrđava Gradina, Kamene kugle – Zavidovići, Park prirode Tajan – Zavidovići, Kanjon rijeke Rakitnice, kao i rafting na rijekama Una, Neretva, Vrbas, Tara, a povremeno i Drina, Krivaja i mnoga druga izletišta i prirodne ljepote BiH.

Tu su, naravno, oko Sarajeva i olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koje su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijelog svijeta.

Također zimski turizam je zastupljen i na planini Vlašić kao i na Kupresu i Blidinju, sa veoma pitomim skijališnim terenima.

Naime, uz visok kvalitet i stalne snježne padavine od decembra do marta, planine u BiH nude klimu i teren koji je pogodan/idealan za zimske sportove. 

"Kada kažu da je zbog manjka snijega bila loša sezona to je jako loš izgovor, jer vrijeme može da utiče, ali ne znatno, zato što se pravi ljudi pripreme za sve vremenske uslove, jer ako nema skijanja i uslovi nisu pogodni mora se imati alternativa, zato što ne idu svi na planinu samo zbog skijanja", rekao je za Source.ba Ado Kaljanac direktor turističke agencije. 

Iako su nakon rata mnoge staze i sve što je bitno za zimski turizam bile uništene, zadnjih godina se to promijenilo tako da je kvalitet staza dosta bolji. 

Takođe strani mediji dosta govore i pišu o Bosni i Hercegovini i njenim turističkim ljepotama i atrakcijama. 

Britanski časopis „The Guardian“ je sproveo jedno istraživanje i uvrstio BiH u top 10 zemalja svijeta za avanturistički turizam u kojem autor teksta kaže da je Bosna znatno podcijenjena zemlja jer je zapravo riznica arhitektonske i prirodne ljepote. 

Dodaje: "Tu možete pronaći avanturu. Na obnovljenom Starom mostu u Mostaru posjetioci mogu skakati sa 20 metara visine u Neretvu. Ovu predivnu rijeku možete doživjeti kroz rafting koji ide kroz stjenoviti kanjon. Rafting smo počeli iz Konjica koji je 75 minuta vožnje udaljen od Sarajeva i Mostara. Dobijete svu potrebnu opremu i slijedi šest sati ispunjenih adrenalinom. Vidjet ćete spektakularne vodopade, prirodne izvore, možete roniti pod stijenama i plivati u brzacima. Staza je dostupna većini, od iskusnih raftera do početnika. Bilo je veoma uzbudljivo", napisao je autor teksta.

National Geographic je također istraživao i BiH proglasio za idealnu destinaciju za brdski biciklizam, sa uređenim i označenim stazama.

Dok se među deset najatraktivnijih ljetnih turističkih destinacija u našoj zemlji ubrajaju gradovi: Sarajevo, Mostar, Međugorje, Teslić, Neum, Tuzla, Bihać, Travnik, Banja Luka i vodopad Kravice.

(Ajla Hurko)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.