15.2.2018. 16:15
5
Da li će se desiti povratak otpisanih ili će zauvijek ostati u muzičkoj ilegali i baviti se drugim poslovima?
Kroz decenije Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja radosti, veselja, kvalitetne muzike, i pjevača, koji su širom EX - YU regiona, ali i zemlje oduševljavali publiku svojim glasom.

Najbolji pjevači dolazili su upravo iz naše zemlje, dok su iz drugih zemalja uvijek dolazili kod nas sa riječima: "Ako prođemo u Bosni i Hercegovini prošli smo", iz razloga što je bh. publika najbolji sud i žiri bivšeg EX - YU regiona

Iako i sada ima jako dobrih i kvalitetnih mladih pjevača, oni na žalost odlaze u inostranstvo i susjedne zemlje u želji i nadi da će imati bolju egzistenciju.

Međutim, kao i za sve što je domaće tako i muzika u Bosni i Hercegovini pati jer sve više i više odbacujemo ono što je naše, a uvozimo strano koje nije uvijek loše, ali je loše za našu egzistenciju.

Mnogi pjevači koji su nekada bili  popularni sada su se povukli sa scene upravo zbog toga što smo ih mi na neki način otpisali i što smo zavoljeli ne kvalitet, međutim slična sudbina se desila i sa nekim grupama koje su se vremenom raspale.

Neki od njih su bili i Eurovizijski predstavnici, a sada su na bh. sceni pali u zaborav i ako im to teško pada, odlučni su da se nastave baviti poslom koji su počeli nakon pauze u karijeri ili da pjevaju u drugim zemljama.

Evo čime se bave i šta rade nekada popularni pjevači ali i članovi bh grupa:

Vahidin Pršeš - Nino koji je bio predstavnik BiH na Eurosongu 2001. godine, sa pjesmom "Hano", nedavno je primljen kao tehničar u Općini Novi Grad Sarajevo, a njegov zadatak bit će puštanje projekcija u digitalnom kinu "Novi Grad". 



Fuad Backović - Deen bosanskohercegovački pjevač karijeru je počeo sredinom 1990-ih u boy-grupi "Seven Up". Također i on je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2004. godine sa pjesmom "In the Disco", i još jednom je učestvovao na Eurosongu 2016. godine sa Dalal Midhat-Talakić, Anom Rucner i Jalom. Nakon što je počeo solističku karijeru povukao sa muzičke scene i otišao je da živi u Milanu gdje je završio Istituto Marangoni sa usmjerenjem u modnom biznisu. 



Edin Pozderac - Edwin Po koji je prije više od deset godina važio je za jednog od najpoznatijih „šminkera" u gradu, a kažu i da se novcem doslovno razbacivao... Danas on više ne pjeva, sigurno će zvučati nevjerovatno, ali ovaj nekadašnji šmeker i pejvač se nekada bavio prodajom tekstila na pijaci u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon toga je otišao u Italiju da radi na građevini.



Dado Čaušević je također prije nekoliko godina okačio mikrofon o klin i okrenuo novi list i uplovio u poslovne vode. Naime, on je sada vlasnik vrtića „Pony", u kojem ujedno održava muzičke radionice.



Rizah-Rizo Lukačević - Rizzo Ruža i pored albuma koje izdao i hitova koje je imao ipak je napravio pauzu u muzici i sada ima svoju cvjećaru "Sarajevska ruža".
"Pokušao sam na neki način da se probam vratiti, ali vidim da situacija nije još dobra, definitivno neki nekvalitet i instant muzika koja je pokvarila ovo sve", rekao je za Source.ba Rizzo Ruža.


Erato grupa koja je nastala krajem 90-ih na bh. muzičkoj sceni egzistirala je deset godina nakon čega su se članice grupe okrenule studijima i porodičnom životu. Naime, Aida Jašarević sada radi u turističkoj agenciji, dok je Dalal zaposlena  marketingu. 



"7 UP" osnovana je ratne 1993. godine. i u  to vrijeme bila je pravo osvježenje za mlade u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a na bh. i regionalnoj muzičkoj sceni nastupali su punih 11 godina prije nego će se 2004. godine razići i nastaviti svojim putevima. Član nekad popularne grupe, Elvir Lilo Hadžijamaković danas je poznato TV lice, član je kolektiva Federalne TV i voditelj jutarnjeg programa, a jedno vrijeme uređivao je i vodio emisije za djecu, a za najmlađe snimio je i CD "Liloland". Dok se Gordan Radić Gogi potpuno povukao iz javnosti sada radi kao profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Katoličkom školskom centru u Sarajevu. Međutim, Radić je ostao ljubitelj plesa i svoje vještine nesebično prenosi mladima držeći časove u sarajevskom "Youth Houseu". Fuad Backović Deen je nakon odlaska iz grupe započeo samostalnu karijeru koja je bila uspješna, da bi se i on pouvukao i otišao u Italiju na studije.



Ovo je samo jedan mali dio onih koji su nekada imali hitove i pjevali kvalitet, a da li će se desiti POVRATAK OTPISANIH ostaje nada i želja da li ćemo ih opet slušati i gledati.

(Ajla Hurko)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.