6.4.2018. 8:22
2
Nakon 26 godina Sarajevo opet ima svoju žičaru
Danas je dan Grada Sarajeva, praznik za sve građane, a otvorenjem žičare ovaj dan je dobio i neku drugu sliku, a to da je moguće u našoj državi u raditi nešto lijepo, a pri tom da svi budu sretni.

Naime, na današnji dan 1945. godine zajedničkim naporima i žrtvama naroda Bosne i Hercegovine i svih ostalih oslobođeno je Sarajevo o fašističke okupacije.

Mir koji je trajao 47 godina u našem gradu je prekinut. Upravo na današnji dan, Dan grada Sarajeva u aprilu 1992. godine počela je opsada u kojoj je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće ili nestalo 11.541 civila, od kojih 1.601 djece. 

Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom opsade, uništavanje kulturnog blaga, privrednih objekata, saobraćajnica, žičare i svega drugog je neprocjenjiva.

Međutim, danas nakon 26 godina vidimo da se Sarajevo još više gradi i da se izgradilo, ali danas je jedan poseban dan... Danas je grad konačno dobio ono što mu je bilo oduzeto u ratnim dešavanjima, a to je Trebevička žičara.

Više od dvije decenije čekanja Sarajevske žičare, danas će održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i ove godine bit će obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva, ali i ponovno otvorenje žičare.

Također, mnogo se razgovaralo i polemisalo o cijeni žičare koja će biti 4 marke. dok će povratna biti 6, a za strance 20 maraka.

Koliko će žičara uticati na razvoj turizma nije sigurno jer će mnogi žičaru gledati samo kao prevozno sredstvo, a ne kao nešto posebno.

Dok brigu o žičari i svim mogućim tehničkim problemima u budućnosti preuzima preduzeće Sarajevo. 

Ostatak priloga pogledajte u videu.

Novinar: Ajla Hurko

Kamerman i montažer: Almir Biber

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.