22.4.2022. 12:07
1
Historičar Mesud Hero za Source.ba: Bošnjačka politika je kontradiktorna i bez principa, "Herceg-Bosna" je neofašistički projekat
Mesud Hero, historičar i viši kustos Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine govorio je za Source.ba portal.

Osim toga što je historičar, postoje veoma interesantne stavke iz biografije profesora Mesuda Here. Naime, on se 1992. godine dobrovoljno uključio u jedinice TO, nakon čega je 1993. godine iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, premješten na mjesto načelnika Odjeljenja odbrane u općini Prozor, gdje je kasnije bio i načelnik ove općine pod kontrolom Armije RBiH. U poslijeratnim godinama bio je izabran za poslanika u federalnom Parlamentu. 

Neposredno poslije rata posvetio se izučavanju novije historije Bosne i Hercegovine. Autor je nekoliko knjiga, dok je posebnu pažnju izazvala knjiga "Hrvatska Republika Herceg- Bosna, agresija i zločin", čiji je koautor. Riječ je veoma značajnom istraživanju koje obuhvata aspekat vojnog, političkog i policijskog projekta "Herceg-Bosna", koji je 1992. godine doživio svoju kulminaciju. Ovom značajnom knjigom nastoji se razotkriti idejni i izvedbeni oblik “Herceg-Bosne” s obzirom da su u knjizi sabrani video zapisi, foto materijali, stenogrami razgovora visokopozicioniranih funkcionera i zvaničnika Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

Osim toga što smo se u razgovoru sa profesorom Mesudom Herom, osvrnuli na samu knjigu, govorili smo i o opasnostima identifikacije hrvatskog naroda s idejom "Herceg-Bosne", kakvo je njegovo stanovište o bošnjačkoj politici, te kako se dogodilo da, iako je bio zaštićeni - tajni svjedok u slučaju suđenja Envera Buze za Pokolj u Uzdolu, dogodilo da je njegov identitet otkriven. 

Odgovore na ova pitanja pogledajte u videu. 


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo 

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.