26.5.2022. 18:40
5
Zvizdić: Dodik je obolio od "bosnofobije", Čovića ne shvatam - RS je potpuno etnički očišćen od Hrvata. Propuštamo još jedan voz zbog nesposobnosti onih koji vode BiH
Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u opsežnom intervjuu za Source portal govorio je o brojnim aktuelnim političkim dešavanjima u našoj zemlji.

Tom prilikom Zvizdić je vrlo otvoreno kritikovao aktuelni saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine navodeći da je to najlošiji saziv u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine. Osim toga, osvrnuo se na djelovanje vladajućih političkih aktera na državnom nivou.  

"Ovaj mandat Vijeća ministara je najlošiji mandat u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine i on je jasno pokazao politička opredjeljenja onih koji se nalaze u vladajućoj koaliciji. Mi sada poptuno jasno i nedvosmisleno, bez imalo sumnje znamo da gospodin Dodik ima antibosansko opredjeljenje. Da je on jedan čovjek koji je obolio od 'bosnofobije', da on želi da destruira državu Bosnu i Hercegovinu na svaki način i u tome je imao znatnu pomoć Dragana Čovića, iako ponavljam nikad mi neće biti jasno da on kao predstavnik Hrvata se opredijelio da vodi takvu politiku protiv Bošnjaka i u konačnici protiv savremene i moderne Bosne i Hercegovine", navodi Zvizdić u razgovoru za Source portal te dodaje:

"Ja još uvijek ne mogu da shvatim da neko ko ima tako dugo političko iskustvo, može izjaviti na Skupštini RS-a da rukovodstvo Republike Srpske treba biti ponosno na Republiku Srpsku i sačuvati sve ono što je RS postigla. Izjavljuje čovjek koji je navodni zaštitinik hrvatskih interesa - za bh. entitet Republika Srpska u kojem živi tri posto Hrvata u odnosu na predratni broj Hrvata koji su tamo živjeli. Dakle, Republika Srpska je potpuno etnički očišćena od Hrvata i od ogromnog broja Bošnjaka. Dakle, takve poruke ostaju u memoriji građana Bosne i Hercegovine."

Međutim, Zvizdić se pored ostalog osvrnuo i na zabrinjavajuće pokazatelje o odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine. 

"Ako opet ode 100 ili 200 hiljada mladih ljudi, onda je Bosna i Hercegovina u ogromnom problemu. Dakle, mladi ljudi moraju ostati, demografsku politiku moramo u potpunosti promijeniti, ekonomske prioritete ponovo poredati na način i u skladu sa našim komparativnim i konkurentskim prednostima, etablirati vladavinu prava. Dakle, izboriti se za nultu toleranciju na korupciju", kazao je Zvizdić za Source portal.  

U konačnici se osvrnuo na to da je članstvo u NATO savez prioritet države Bosne i Hercegovine u ovom trenutku, ali da zbog nesposobnosti bh. političara, prije svega SNSD-a koji ne želi napredak Bosni i Hercegovini, još jednom propuštamo voz.

"Imajući u vidu generalnu globalnu situaciju, mislim da nulti je prioritet za Bosnu i Hercegovinu članstvo u NATO savez. I da postoji politička volja u Bosni i Hercegovini, kao što ne postoji unutar vladajuće koalicije na bh. nivou, Bosna i Hercegovina bi postala članica NATO saveza u ovom trenutku - u ovome paketu sa Švedskom i Finskom. Dakle, propuštamo još jedan voz zbog nesposobnosti onih koji vode Bosnu i Hercegovinu, zbog vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, prije svega SNSD-a koji ustvari ne želi nikakav napredak Bosni i Hercegovini", kazao je Zvizdić. 


Cijeli intervju pogledajte u videu. 



Novinarka: Aldina Rovčanin
Snimatelj: Kenan Ćemo
Montaža: Emir Prljević 

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.