23.6.2022. 13:50
0
"Najgori način odgoja je kada roditelji dozvoljavaju djetetu da radi šta god želi. Agresivnost nije samo pitanje nepristojnog ponašanja, agresivna osoba ima ozbiljan problem"
Prof.dr. Senija Tahirović, doktorica psiholoških nauka bila je naša današnja sagovornica.

Oblast u kojoj je prof.dr. Tahirović specijalizirana je terapisjki rad sa djecom i mladima uz primjenu 'play terapije', savjetodavni rad sa roditeljima, pomoć djeci i rodeljima u procesu usvojenja ili hraniteljstva te edukacija roditelja o temama iz oblasti dječije psihologije i psihopatologije. 

Ono o čemu smo mi razgovarali sa doktoricom Tahirović su psihološki izazovi sa kojima se djeca i mladi susreću danas tokom svog odrastanja. 

"Problemi koji se danas pojavljuju, recimo ja sam radila i prije deset godina, moram reći da su mnogo komplikovaniji i značajniji nego ranije. Ima veće negativne efekte na psihološki razvoj mladih. Anksioznosti su neke od psiholoških poterškoća koje su najčešće prisutni kod djece i mladih, ali sa različitom simptomatologijom kod mlađe djece i kod djece u adolescentskom periodu. Najčešće su oni prisutni i vrlo su intenzivni da tako kažem, simptomatologija je intenzivnija i više komplikovana", za Source portal govori prof.dr. Tahirović. 

Ovim toga prof.dr. Tahorović je navela kako je pandemija i cijeli proces zatvaranja škola veoma negativno uticalo na psihološko stanje društva i pojedinaca, što se tek sada odražava, naročito kod mladih u adolescentnoj dobi. 

Neka od specifičnih ponašanja koja je moguće uočiti kod djece i mladih je agresivno ponašanje što je veoma specifično za novo vrijeme upozorava prof.dr. Tahirović. 

"Agresivnost nije samo pitanje nepristojnog ponašanja. Agresivna osoba ima ozbiljan problem jer ona želi tu svoju agresivnost unutrašnju da prebaci na nekoga drugog i tu moramo raditi na uzrocima, da vidimo zbog čega", navodi prof.dr. Tahirović. 

Osim toga, prof.dr. Tahirović je navela kako je u posljednje vrijeme sve češće prisutan tzv. permisivni pristup odgoja, za koji su istraživanja, ali i njena praksa pokazala da je jedan od najgorih načina odgajanja. 

"U posljednje vrijeme mnogo je više prisutno ono što mi zovemo permisivni pristup, način  odgoja djeteta u kojem roditelji dozvoljavaju djetetu da radi šta god želi, samo im je važno da dijete bude sretno i zadovoljno i misle da na taj način pomažu djetetu. Nažalost, naučna istraživanja i moja praksa je pokazala da je to jedan od najgorih načina odgajanja, jer djeca nisu u stanju da sami sebi odrede granice koje bi roditelji trebali da određuju", kazala je prof.dr. Tahirović za Source portal.  



Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.