3.8.2022. 11:12
3
Ćatović o prijavi protiv ministra Delića: Nisam tražio nikakvu odštetu jer nemam ličnog interesa. Ova prijava je za dobrobit zajednice da osuđuje ovakva djela
Amar Ćatović, aktivista za ljudska prava i pravnik, koji je jučer podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo, protiv Adnana Delića, ministra privrede Kantona Sarajevo govorio je za Source.

Inače, Ćatović je krivičnu prijavu protiv ministra Delića podnio zbog kako kaže "ograničavanja građanska prava utvrđenih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine".

"Ministar Delić je na službenoj stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo iznio lični stav, između ostalog, navodeći da kao nosilac funkcije ne podržava okupljanja takvog tipa. 

Takvom izjavom, iskorištavanjem službene stranice ministarstva, ministar Delić je, pored toga što je iznosio lične stavove i uvjerenja i to na temu za koju nije nadležno ministarstvo na čijem je čelu, prekoračio svoja ovlaštenja jer je kao ministar privrede govorio o pravu na okupljanje, te samostalno ocjenjivao da li neko okupljanje može ili ne može biti održano", naveo je Ćatović. 

Ćatovića smo ovom prilikom pitali šta je želio postići podnošenjem ove krivične prijave i šta je ono što očekuje od nadležnih institucija? Također, Ćatića smo pitali i šta misli o različitim stavovima na društvenim mrežama koji kažu da "LGBTQ populacija traži da ima pravo izražavanja, ali kada neko drugi kaže šta misli, oni naprave problem?" 

Koje smo to odgovore dobili pogledajte i poslušajte u videu koji je u prilogu.  



Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.