15.8.2022. 16:30
4
Dr. Gavrankapetanović-Smailbegović: "Svi se moramo uključiti da pomognemo ovoj našoj napaćenoj zemlji. Ne možemo sjediti sa strane i samo kritikovati"
FOTO: Dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović
Dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, doktorica je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ali i kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo delegirana ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). U intervjuu za portal Source govorila je o zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini, o svojoj kandidaturi te šta očekuje od izbornih rezultata.

U nastavku donosimo intervju sa dr. Fatimom Gavrankapetanović-Smailbegović. 

SOURCE: Često čujemo kritike na račun zdravstva u Bosni i Hercegovini. Obzirom da dolazite iz te branše, kako biste okarakterizirali zdravstveni sistem u našoj zemlji? Šta je ono što je potrebno mijenjati? Koje su dobre, a koje loše strane?

Dr. Gavrankapetanović-Smailbegović: "Kritike na račun zdravstva su opravdane. Naš zdravstveni sistem je trenutno u nezavidnoj situaciji. Potrebno je mnogo toga promijeniti. Osjeti se jedno veliko nezadovoljstvo i pacijenata, a velikim dijelom i zdravstvenih radnika. Ne možemo očekivati da se preko noći dogodi čudo. Upornim i vrijednim radom možemo rješavati segment po segment. Ali  da bi se to desilo moramo krenuti . Ono što je dobro je to što mi zaista imamo veliki broj dobrih doktora i ostalih zdravstvenih radnika. Treba im stvoriti okruženje da mogu na miru i profesionalno obavljati svoj posao. Nažalost, ono što je loše, između ostalog, je što veliki broj naše djece i odraslih mora biti izmjšten vani na liječenje. Puno je bolje , korisnije i na kraju i jeftinije opremiti naše bolnice i dovesti stručnjake iz vana za sva kompleksnija liječenja. Oni će ujedno liječiti  bolesne i educirati naš zdravstveni kadar. Trebamo omogućiti edukaciju naših ljekara i ostalih zdravstvenih radnika, da budu upoznati sa dostignućima savremene medicine i počnu ih  primjenjivati i kod nas. Također je važno korigovati esencijalnu listu lijekova da bi za manje novca naši pacijenti dobili više."

SOURCE: Kandidatkinja ste za Skupštinu Kantona Sarajevo na rednom br. 2, delegirana ispred SBiH. Na predstojećim izborima koji će biti održani 2. oktobra, građani će moći i za Vas da glasaju, ali nas zanima šta je ono šta će biti Vaš fokus djelovanja ukoliko dobijete mandat? 


Dr. Gavrankapetanović-Smailbegović: "Ukoliko dobijem povjerenje naših građana i osvojim mandat, maksimalno ću se potruditi da uradim stvari za dobrobit svih nas. Tu prvenstveno mislim na nas zdravstveni sistem za koji smatram da može biti puno bolji i kvalitetniji. Kao prvo, moramo svim građanima omogućiti pravo na zdravstvenu zaštitu. Svako onaj ko ima našu ličnu kartu mora imati pravo na liječenje. Procjena je da sa minimalnim dodatnim troškovima svi mogu biti osigurani. Razlog za to je što u našem zdravstvenom sistemu dominiraju fiksni troškovi. Trebamo raditi na edukaciji i  podizanju svijesti naših građana o unapređenju javnog zdravlja i prevenciji bolesti. Posebno trebamo na tome insistirati nakon relativnog dugog vremenskog  perioda gdje je dominanta bila infekcija Covid 19 i gdje smo svu pažnju posvetili tome. Trebamo usmjeriti sredstva  iz budžeta za one kategorije društva kojima je to najpotrebnije, a to su udruženja bolesnih. Moramo imati sluha za oboljele i biti uvijek tu da saslušamo njihove zahtjeve i naravno da im pomognemo. Važno je i  osigurati veći broj centara za palijativnu njegu. Pacijenti koji su u terminalnim fazama bolesti moraju imati maksimalnu njegu i pažnju da im se olaksa i učini distojanstvenim taj period života. Posebna mi je želja da podignemo nivo rada sa studentima. Nove generacije studenata koji dolaze su naša obaveza. Budućnost medicine pripada njima." 

SOURCE: Šta očekujete od izbornih rezultata?

Dr. Gavrankapetanović-Smailbegović: "S obzirom na program stranke ispred koje sam kandidirana i kvalitetne, vrijedne i dobronamjerne ljude koje je naš predsjednik Semir Efendić okupio i kandidirao na listama, nadam se jako dobrom izbornom rezultatu. Građani prepoznaju dobru energiju i dobru namjeru."

SOURCE: Da li sebe više vidite u skupštinskim klupama ili 'pak u izvršnoj vlasti?

Dr. Gavrankapetanović-Smailbegović: "Ja se uvijek najradije vidim na svojoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo  gdje radim čitav svoj radni vijek i naravno sa svojim pacijenticama. Nakon angažovanja u politici uz svoj posao vidim se u skupštinskim klupama da donosim glas za sve one promjene koje su nam neophodne da bi nam svima bilo bolje."  

SOURCE: Ukoliko imate poruku za naše čitaoce, molim Vas da nam to navedete? 

Dr. Gavrankapetanović-Smailbegović: "Moja poruka bi bila da se svi moramo uključiti da pomognemo ovoj našoj napaćenoj zemlji. Ne možemo sjediti sa strane i samo kritikovati. Hajdemo  svi dati  svoj doprinos da nam bude bolje. Neki su se odvažili  i prihvatili kandidature na listama, a ostali neka procijene i svoj glas daju ljudima za koje znaju da će raditi za dobrobit nas i naših porodica. Neka daju glas onima koji će napraviti Bosnu i Hercegovinu mjestom  ugodnog življenja i i koji će učiniti da  više nikada ne gledamo našu mladost izgubljenih nada kako odlaze iz naše zemlje." 




Razgovarala: Aldina Rovčanin / SOURCE.ba 

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.