24.8.2022. 13:39
4
"Nadam se da će naši sportisti dobiti ono što im je najpotrebnije, a to je prilika da učestvuju na velikim takmičenjima. Samo tako možemo očekivati vrhunske rezultate"
Ekipa Source portala posjetila je Karate klub Chamion, čiji je osnivač i trener Denis Muhović. Osim toga što smo razgovarali sa Muhovićem i trenerom Edinom Sarićem, uvjerili smo se u svu izvanrednost ovog sporta.

Kao sport, ali i kao borilačka vještina, karate potiče samodisciplinu, razvija svijest i usredotočenost. I iako karate traži puno discipline, snage i kondicije, ovaj sport uči nas kako da postignemo balans duha i tijela, ali ujedno nudi i temlje za učenje i vježbanje životnih vještina kao što su iskrenost, skromnost i uzajamno poštovanje. 

"Najviše sam ponosan na svoje učenike koji nikad nisu uprljali čast ovog plemenitog sporta, a samim tim su uzorni, poštovani i cijenjeni građani svojih lokalnih zajednica i države Bosne i Hercegovine", za portal Source kazao je Muhović. 

Zainteresovanost za karate kao sport je izuzetno velika, a posebno zanimljivo je to da su u novije vrijeme djevojčice/djevojke posebno zainteresovane da treniraju karate. Istovremeno, jednako kao i dječaci/muškarci, postižu izvrsne rezultate na takmičenjima. 

"Karate klub Champion broji preko 500 članova. Zainteresovanost za sportom karatea je izuzetno velika. Čak što više, statistika kaže da je karate najmasovniji sport, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu", pored ostalog, za Source portal kazao je Edin Sarić, trener karate kluba Champion. 

Ipak, osim uspjeha koji postižu, Denis Muhović, trener i osnivač Karate kluba Champion ukazao je na promblematiku bh. sporta.  

"Najveći problem kod svih institucija, tamo i gdje postoji zakon o sportu, jeste strategija razvoja sporta i definisanje akcionog plana - kako i na koji način će biti utrošak sredstava. Mi nemamo ni na jednom nivou pravilnik koji će preuzeti obavezu kada je u pitanju finansiranje sporta, a bez podrške lokalne zajednice i Kantona Sarajevo, mi ne bismo pričali uopšte o vrhunskom sportu, o vrhunskim rezultatima, niti o bilo kakvim selekcijama", navodi Muhović za Source te dodaje:

"Nadam se da će naši sportisti dobiti ono što im je najpotrebnije, a to je prilika. Priliku da učestvuju na velikim takmičenjima i priliku da se mogu pripremiti za vrhunska takmičenja. I mislim da uz jedan takav način rada mi možemo očekivati vrhunske rezultate, ne samo u karateu, nego i u svim ostalim sportovima." 


Cijeli video pogledajte u prilogu. 



Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.