6.10.2022. 8:53
4
Ko će biti novi premijer kantona sa najvećim budžetom: Elvedin Okerić, Semir Efendić ili neko treći?
I dok Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) još uvijek nije prebrojala sve glasove, uveliko traje polemika o tome ko će biti premijer kantona sa najvećim budžetom u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) - Kantona Sarajevo (KS)?!

Još i za vrijeme trajanja same političke kampanje, određene stranke izrazile su interesovanje da baš njihovi kandidati budu ti koji će biti na čelu KS. 

Da rezimiramo - koji su to kandidati koji su bili u igri za premijera KS - pa "otpali", a koji su od njih u trci za premijera do samog kraja? 

Kandidati koji su u toku kampanje istakli da imaju tendenciju da budu na čelu KS su: Edin Forto (NS) koji je aktuelni premijer, Semir Efendić (SBiH) koji je načelnik općine Novi Grad, Ibrahim Hadžibajrić (NES) - načelnik općine Stari Grad, iako nije bio kandidat na izborima. Zatim, SDP je dva dana uoči izbora potvrdio da će aktuelnog kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štetu predložiti za ovu funkciju. Kada je u pitanju NiP, iako to nigdje nisu otvoreno naveli, već u toku same predizborne kampanje, Elvedina Okerića koji je je bio nosilac liste za Skupštinu KS i predsjedavajući Skupštine KS, mediji su vidjeli kao mogućeg budućeg premijera. 

Gledajući izborne rezultate, kada je u pitanju KS trenutno je obrađeno 76,31 posto biračkih mjesta. Od prebrojanih glasova, SDA pripada 18,69 posto glasova, dok je NiP odmah nakon ove stranke prema broju glasova - sa 18,42 posto. 

Odmah nakon njih je SDP sa 15,56 potom SBiH sa 12,83 posto glasova. 

Odmah nakon njih su: NS - 11,66 posto, Željko Komšić - za građansku državu - DF/GS - 8,93 posto, Za nove generacije - 3,82 posto i NES sa 3,05 posto. 

Prema rezultatima jasno je da najviše mogućnosti da svog kandidata delegiraju za premijera su: SDA, NiP, ali i SBiH. 

Obzirom da su NiP, SDP i NS koalicioni partneri, te da NiP ima najveći broj glasova, jasno je da, ukoliko Trojka bude odlučivala - premijer KS će biti njihov (NiP-ov) kandidat i da je vrlo vjerovatno riječ o Elvedinu Okeriću

Međutim, obzirom da već postoje špekulacije da će SDA biti partner sa SBiH i DF-om, postoji mogućnost da će Semir Efendić biti premijer kantona sa najvećim budžetom u FBiH. 

Ono što je sada jasno je to da je SBiH u dogovoru sa DF-om dok saradnja sa SDA nije isključena, iako je sam Efendić naveo da ne "preferira" koaliciju sa bivšom strankom. 

“Sa DF-om imamo jednu vrstu načelne saradnje i vjerovatno ćemo s njima prvo razgovarati. Mislim da ćemo u konačnici u KS-u imati šest mandata”, navodi Efendić. 

SDA mudro šuti i još uvijek se nije oglašavala o konkretnim prijedlozima kada je u pitanju izbor premijera. 

Informacije radi, prema izbornim rezultatima, Elvedin Okerić drugi je po broju glasova na svojoj listi i za sada ima ukupno 8.429 osvojenih glasova. 

Semir Efendić je kandidat sa ubjedljivo najvećim brojem glasova i to sa 15.558 (za sada). 


NiP i SDA će zasigurno imati najveći broj zastupnika u Skupštini KS.  


Piše: Aldina Rovčanin 

 

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.