25.11.2022. 10:00
5
Okerić: Prije same presude Uprava policije nagradila je Hasana Dupovca činom višeg inspektora. Slučaj 'Memić' ogolio je policijsko-pravosudni sistem
Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine u predmetu "Zijad Mutap i drugi" donio presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić (rođ. Mutap), Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi za smrt Dženana Memića, brojni su oni koji su dali podršku porodici Memić. Jedan od njih je i Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je uz to, za portal Source, naveo da - umjesto da odgovorni budu adekvatno procesuirani, nastavljen je proces nagrađivanja onih koji to ne zaslužuju.

Naime, Okerić navodi da je Hasan Dupovac unaprijeđen - samo nekoliko dana prije nego je prvostepenom presudom Suda BiH oslobođen krivice te bez obzira na to što je bio u postupku.

"Prije nego je Sud BiH prvostepenom presudom oslobodio krivice policajca Hasana Dupovca, Uprava policije nekoliko dana prije, tačnije 16.11.2022. godine, unaprijeđuje istog tog policajca koji je u postupku, pod suspenzijom i za kojeg ima pravosnažna presuda da je 2012. godine nezakonito činovan"
, navodi Okerić.

Kako na ističe Okerić, policija je Dupovca unaprijedila - "na neutvrđen način u čin inspektor - u vrijeme dok je bio na suspenziji zbog podignute optužnice u predmetu 'Zijad Mutap i drugi'."

Podsjećamo, prema prvostepenoj oslobađajućoj presudi Suda BiH, Hasan Dupovac oslobođen je za: "organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelom protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH". Ipak, porodica Memić najavila je žalbu na presudu u kojoj se pored ostalih navodi i Dupovac.  

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, nakon posljednjeg održanog ročišta izjavio je sljedeće:

"Šta imam reći za Hasana Dupovca kad je on sam meni rekao da ću više naplatiti ako pristanem na saobraćajnu nesreću. Ako se psihopata kune u svoju djecu 'dabogda se desilo mojoj djeci ako sam kriv'. Ja mislim da je to psihopata koji je meni rekao da on hoće da je saobraćajna nesreća da bih ja mogao više naplatiti", izjavio je Memić.

Inače, Dupovac je bio šef odsjeka za saobraćajne istrage u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen, ali i osoba koja je uzela izjavu od Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, u  prisustvu njenih roditelja. On je prisustvovao obdukciji tijela Dženana Memića, što je i sam priznao, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku. Također, nakon stradanja Dženana Memića u Velikoj Aleji, u noći 8. februara 2016. godine, u kuću estradnog umjetnika Šerifa Konjevića (koji živi u blizini mjesta stradanja), s još dvojicom policajaca došao je Dupovac koji je bez sudske naredbe izuzeo snimke videonadzora s Konjevićeve kuće, a koji se odnose na kritičnu noć u kojoj je stradao Memić - o čemu je svjedočio i sam Konjević pred Sudom BiH. 

"Snimak koji je Hasan Dupovac odnio 9. februara njega niko nije vidio i ne znamo gdje se on nalazi i šta je on odnio. On je nešto presnimio i odnio. Međutim, tek 30. marta je Kantonalni sud izdao naredbu i sa tog sistema je skinut snimak videonadzora, ali samo jedne kamere i to je taj snimak koji smo gledali na Kantonalnom sudu u toku pretresa i sa njim su advokati pokušali da dezavuišu svjedoka Šerifa Konjevića, da ga diskredituju, ali u tome nisu uspjeli, zato što je snimak o kojem se jučer govorilo nezakonito izuzet 9. februara", pojasnio je ranije Ifet Feraget, advokat porodice Memić, govoreći o samom snimku i svjedočenju Konjevića. 

Čin višeg inspektora

Okerić poziva na odgovornost nadležne institucije te postavlja pitanje - kako je moguće da je isti Dupovac pristupio u službene prostorije na obavljanje intervjua dok je postupak još uvijek bio u toku? 

"Dana 18.11.2022. godine Uprava policije izdaje rješenje o dodjeljenom činu sa namjerom da po konačnosti istog dodjeli Dupovac Hasanu čin višeg inspektora, čime bi istom bilo omogućeno da se vrati na radno mjesto načelnika za saobraćajne istrage", navodi Okerić te dodaje:

"Da se podsjetimo - pravosnažnom i izvršnom presudom broj 65 0 Rs 361381 13 Rs , utvrđeno je da je Dupovac Hasan nezakonito 2012. godine unaprijeđen u čin inspektora, što je potvrdio i Ustavni sud BiH svojom odlukom koja je javno dostupna."

"Pravda je spora, ali dostižna"

Okerić navodi kako je cijeli slučaj "Memić" ujedno i ogolio policijsko-pravosudni sistem, te da iako je pravda spora, dostižna je. 

"Slučaj 'Memić' je ogolio naš policijsko-pravosudni sistem. Pravda je spora, ali dostižna. Previše se desilo presedana u konkretnom slučaju da istina ne bude otkrivena i  počinitelji privedeni pravdi. Ovaj narod je žedan pravde i morat će sam doći do nje. Borba nam se propisuje iako nam nije po volji, a sve ostalo je kalkulacija koja vodi ka poniženju", zaključio je Okerić. 


(A.R.)  

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.