7.12.2022. 10:00
0
Kada su žene dominantne tamo gdje tradicionalno prevladavaju muškarci: Nije važno kojeg ste spola, nego da ste dobri u svom poslu
FOTO: AFP
Ukoliko je vjerovati da je malim koracima moguće doći do velikih promjena, onda je činjenica da - žene po prvi put sude na (muškom) Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, zasigurno korak koji vodi ka tome.

Sutkinje Yamashita Yoshimi, Salima Mukansanga i Stephanie Frappart odabrane kao tri od ukupno 36 glavnih sudaca za Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje se trenutno održava u Kataru. Osim tri sutkinje u timu glavnih sudaca, među 69 pomoćnih sudaca izabrane su još tri sutkinje: Neuza Back, Karen Diaz Medina i Kathryn Nesbitt.
 
Stephanie Frappart: "Trebate dokazati da imate kvalitetu" 

Francuskinji Stephanie Frappart pripala je uloga da bude prva žena koja je sudila na utakmici Svjetskog prvenstva u fudbalu za muškarce, čime je ispisala stranice historije. Zapravo, utakmicu protiv Njemačke i Kostarike vodio je cijeli ženski tim; Frappart je bila na čelu, a uz nju sudački tim činile su i Yamashita Yoshimi iz Japana te Salima Mukansanga iz Ruande. Sve one, izvrsne su sutkinje koje iza sebe imaju zapažene rezultate. 

Frappart je ranije izjavila kako joj je sama vijest da će imati priliku da sudi na SP-u, bilo veliko iznanađenje. 

"Iznenadila sam se, ne možete vjerovati i nakon dvije-tri minute shvatite da idete na Svjetsko prvenstvo. To je nevjerojatno, ne samo za mene već i za moju porodicu i za francuske suce", izjavila je Frappart.


Foto: Stephanie Frappart/ FIFA

Inače, ova Francuskinja u toku svoje karijere postigla je brojne uspjehe. Tako je npr. godine 2019. postala prva sutkinja koja je vodila utakmicu Ligue 1, dok je iste godine postala prva žena koja je vodila veliku mušku europsku utakmicu, a 2020. i prva žena koja je vodila mušku utakmicu Lige prvaka. Osim toga, na ovom Svjetskom prvenstvu Frappart je bila četvrta sutkinja u dva navrata, a službeno je postala prva sutkinja na utakmici muškog Svjetskog prvenstva u dvoboju Meksika protiv Poljske.  

Time je ova sutkinja postala uzor mnogim ženama širom svijeta, ali ujedno čini da upravljačke strukture preuzmu više odgovornosti, na što je i sama Frappart ukazala. 

"Dakle, ja sam poput uzora za sutkinje, ali mislim da je to nadahnulo i neke žene u društvu ili firme da preuzmu više odgovornosti", izjavila je. 

Kada si žena mnogo više moraš da se dokazuješ

Frappart navodi i to da kako, osim toga što postoji veliki pritisak na suce, kada si žena - mnogo više moraš da se dokazuješ. Naročito je to slučaj kada su žene dominantne na poljima gdje tradicionalno prevladavaju muškarci, a to je u ovom slučaju fudbal. 

"Bilo je mnogo pitanja je li ona tamo jer je žena, možda neće pratiti utakmicu i sve", prisjetila se Frappart kad je debitirala u Ligue 1 dodajući: "Nije to samo u fudbalu, nego mislim da u svakom poslu kad ste žena, trebate dokazati da imate kvalitetu i nakon toga vas puštaju da nastavite."


Yoshini Yamashita - sutkinja prve klase

Kada je u pitanju Yoshini Yamashita iz Japana, ona je svoju karijeru započela 2016. godine, a u maju 2019. ušla je u hustoriju, uz Makoto Bozono i Naomi Teshirogi, kao prva isključivo ženska postava koja je sudila utakmicu AFC kupa.

Ova 36-godišnjakinja sudila je na Svjetskom prvenstvu za žene 2019., a svoju je zviždaljku koristila i na posljednjim Olimpijskim igrama u Tokiju. 


Foto: Yoshini Yamashita/ KYODO

Nakon što je u maju 2019. probila rodnu barijeru u Aziji tako što je dodijeljena da sudi u AFC kupu, u decembru iste godine postala je sutkinja klase 1. Zatim je sljedećeg maja postala prva žena koja je nadgledala utakmicu u J. Ligi - japanskoj profesionoj nogometnoj ligi osnovanoj 1992. godine.

Ovoj vještoj sutkinji svaka nova sezona donosi nove uspjehe, važne jednako za nju kao profesionalca, ali i za sve žene sutkinje koje su do sada bile ograničene i sudile isključivo na ženskim utakmicama.


Salima Mukansanga: "Ženski fudbal u mojoj zemlji na veoma niskom nivou"


Salima Mukansanga, sutkinja iz Ruande, u januaru ove godine ušla je u historiju kao prva žena koja je sudila na 33. izdanju Afričkog muškog kupa nacija u Kamerunu.

Mukansanga sudi za FIFA-u od 2012. godine, a u mladosti joj je san bio profesionalno igrati košarku.


Foto: Salima Mukansanga

“Pristup košarkaškoj infrastrukturi je bio težak, tako sam završila u sudačkom poslu, što također nikada nisam požalila”, rekla je jednom prilikom za medije. I ta ju je odluka dovela do Svjetskog prvenstva za žene 2019., Olimpijskih igara u Tokiju 2020., a sada i do Katara.

“Suditi na Svjetskom prvenstvu je san svakog suca, pogotovo ako dolazite iz zemlje poput moje u kojoj je ženski fudbal još uvijek na vrlo niskom nivou. Osjećam se privilegovanom zbog prilike”, izjavila je Mukansanga, navodeći da zbog toga ujedno sojeća i veliku zahvalnost. 


Mali korak ka velikim promjenama

I zaista, potez FIFA-e kojim je ženama omogućeno da sude na Svjetskom fudbalskom prvenstvu (za muškarce), pedstavlja veliki korak, ne samo za karijere ovih sutkinja, nego i za sve žene širom svijeta. Značajan je to podstrek za sve žene da se ohrabre - da budu dobre u svom poslu i nađu put koji će ih voditi ka ostvarenju svojih snova. 

Iako je omjer sutkinja i sudaca i dalje nizak, ovaj potez je značajan i u tome su saglasni brojni analitičari. Ono što će biti najvažnija zadaća svih nas, neovisno kojoj branši pripadali, jeste to da nađemo modus da vrednujemo kvalitet u poslu, da nije važno kojem spolu pripadamo, nego koliko smo dobri u onome što radimo. 


Foto: Pierluigi Collina i Stephanie Frappart



Piše: Aldina Rovčanin 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.