20.12.2022. 16:20
1
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine: Novi saziv, ali imena poznata od ranije...
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine čini ukupno devet ministarskih pozicija i mjesto predsjedavajućeg. Predstavlja organ državne izvršne vlasti i vrši svoja prava i dužnosti u pogledu vladine funkcije, a u skladu sa Ustavom BiH, zakonima i drugim propisima BiH.

Nakon izbora i formiranja koalicije na državnom nivou (SNSD-HDZ BiH - Osmorka), predstavnici političkih stranaka krenuli su u pregovore o formiranju državne vlasti.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, već se izjasnio da će stranci na čijem je čelu, pripasti četiri ministarske pozicije Vijeća ministara BiH i to: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa gdje će poziciju zauzeti Staša Košarac koji je već na ovoj poziciji još od prošlog saziva.

Ministarstvo finansija i trezora prema špekulacijama zauzet će Zoran Tegeltija, koji je ispred ove stranke bio na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara u prošlom sazivu. 

O tome ko bi mogao biti novi ministar sigurnosti još uvijek nije poznato, mada se u medijima moglo pročitati da bi to mogao biti Nenad Nešić, inače predsjendik DNS-a. Međutim, Dodik to nije potvrdio i postoji mogućnost da Nešić ne bi mogao proći sigurnosne provjere.

Ono što se također špekuliše je i to da bi ministar za ljudska prava i izbjeglice  mogao biti Vojin Mijatović, iako je on to negirao. Ono što je sigurno jeste da ovu poziciju dogovara SNSD i SDP, te ćemo još uvijek vidjeti da li će na tu funkciju ipak biti Mijatović.

HDZ BiH o imenima mudro šuti, s tim da je već poznato da će predsjedavajuća Vijeće ministara BiH biti Borjana Krišto. Poznato je da će HDZ-u pripasti ministarstvo civilnih poslova, ali i ministarstvo pravde. O imenima nisu govorili, ali su iz HDZ-a BiH naveli kako postoji mogućnost da će se na jedno od ova dva mjesta naći također žensko ime.

Kada je u pitanju Osmorka, njoj bi trebalo pripasti ministarstvo vanjskih poslova - tu je poznato da bi novi ministar mogao biti Elmedin Konaković. Ministarstvo odbrane BiH također je pozicija rezervisana za Osmorku - prijedlog je da novi ministar bude Zukan Helez koji je javno kazao da je dobio ponudu za ovu poziciju te da će istu prihvatiti. Za ministra komunikacija i prometa, pozicija koja je također rezervisana za Osmorku, spominje se da bi to mogao biti Edin Forto.

Dakle, omjer ministarskih pozicija državne izvršne vlasti je: SNSD - 4, HDZ BiH - 3, Osmorka - 3

Prema dostupnim informacijama koje smo prethodno obrazložili, sastav Vijeća ministara BiH bi mogao izgledati ovako: 

- predsjedavajuća Vijeća ministara: Borjana Krišto (HDZ BiH)

- ministar vanjskih poslova: Elmedin Konaković (Osmorka - NiP)
- ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa: Staša Košarac (SNSD)
- ministar finansija i trezora: Zoran Tegeltija (SNSD)
- ministar komunikacija i prometa: Edin Forto (Osmorka - Naša stranka)
- ministar civilnih poslova: HDZ BiH, ime još uvijek nije poznato 
- ministar za ljudska prava i izbjeglice: Vojin Mijatović (pozicija koju usaglašavaju Osmorka i SNSD) 
- ministar pravde: HDZ BiH, ime još uvijek nije poznato  
- ministar sigurnosti: Nenad Nešić (mjesto rezervisano za SNSD)
- ministar odbrane: Zukan Helez (Osmorka - SDP)

Iako određena imena za saziv Vijeća ministara BiH još uvijek nisu potvrđena, ono što je izvjesno jeste da će na sjednici Predsjedništva BiH, uskoro trebala trebala biti razmotrena kandidatura Borjane Krišto za novu mandatarku državne izvršne vlasti. Krišto je već prošla provjere CIK-a BiH i SIPA-e, što znači da smetnji za njeno imenovanje nema. Naredne sedmice predstavit će svoj program rada Predsjedništvu BiH, što je ujedno predstavlja i potvrdu mandata. 

Rok za formiranje vlasti, koji je nova koalicija u javnosti sebi postavila jeste kraj godine ili polovina narednog mjeseca. Nakon zvaničnih prijedloga prvo slijedi sigurnosna provjera svih kandidata, a nakon toga nove ministre treba da potvrdi, odnosno imenuje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 



Piše: Aldina Rovčanin 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.