18.1.2023. 10:00
1
Najzarazniji virus Kraken stigao u BiH: Da li je spas u bivalentnim vakcinama i koliko je stanje alarmantno?!
Broj pacijanata sa respiratornim tegobama u posljednjih nekoliko dana znatno je povećan, zbog čega su ambulante u Kantonu Sarajevo (KS), a i širom Bosne i Hercegovine, u posljednje vrijeme punije nego što je to bilo prije praznika.

Nema sumnje, nakon Omikrona, novi soj Covida-19, Kraken, stigao je i u Bosnu i Hercegovinu.

Iako je prošlo četiri godine od pojave Covida-19, epidemiolog Jasenko Karamehić, navodi kakoovaj virus zasigurno još uvijek neće nestati. Olakšavajuća okolnost je da će mutirati i da više neće biti pandemije. 

"Covid-19, da se razumijemo, neće nestati, on će ostati u džepovima poput gripe, mutirat će i dalje, međutim neće biti više te pandemije"
, navodi Karamehić. 

Međutim, građani ipak i dalje imaju razloga da paze na svoje zdravlje i da prate upute stručnjaka, kako bi se zaštitili. 

Karamehić, koji navodi da je riječ o virusu koji se širi izuzetnom brzinom, podsjeća da je virus zvanično potvrđen u Rumuniji te danema sumnje da je nakon praznika, stigao i u BiH.

"Ako je jučer ili danas u Rumuniji, eto ga danas i ovdje. Teško je to izbjeći, posebno što se jako brzo širi", navodi Karamehić. 


Šta je virus kraken i koji su njegovi simptomi?


Kraken predstavlja podvarijantu omikrona XBB.1.5, nazvana i ‘Kraken’, prijavljena je u desecima država, a WHO je smatra najlakše prenosivom do sada. 

Kraken izaziva zabrinutost među naučnicima jer se širi nevjerovatnom brzinom, a UN-ova agencija za javno zdravstvo ovaj virus je nazvala “najlakše prenosivom podvarijantom koja je do sada otkrivena”. 

Nezvanično nazvan “Kraken”, XBB.1.5 je podlinija XBB-a - kombinacije dva soja podvarijante BA.2 i prvi put je otkriven u oktobru 2022. u SAD-u. Zvanični podaci govore da ovaj soj virusa cirkuliše u najmanje 38 država, među kojima je i Kanada, Njemačka, Francuska, Kuvajt, Australija. Nezvanični podaci ukazuju na to da je ovaj virus zasigurno prisutan i u zemljama zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, iako se o tome još uvijek malo govori. 

Kada su u pitanju simptomi, stručnjaci navode da su praktično isti kao kod omikrona: temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima i kostima, glavobolja, opća slabost i malaksalost te začepljen nosi i osjetljivi sinusi. Također, u rijetkim slučajevima javlja se i gubitak čula mirisa i okusa kao što je to bilo i ranije kod covida-19. 

Vakcina kao adekvatna zaštita?

Epidemiolog Karamehić zaštitu vidi u vakcinaciji. 

"Oni koji su vakcinisani dva ili tri puta - da idu sa booster bivalentnom vakcinom koja daje jako dobru zaštitu. I oni koji nisu nikako vakcinisani da svakako odmah idu na ovu bivalentnu vakcinaciju", navodi Karamehić.

Inače, bivalentna vakcina uključuje kombinaciju originalnog virusa i omikron varijante. Vakcina pruža zaštitiu uključujući sojeve XBB u pogledu sprječavanja ozbiljne akutne bolesti. Ove vakcine, kako navode stručnjaci, ne mogu zaustaviti prijenos, ali smanjuju broj hospitalizacija.  

Doktor Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici u Sarajevu također je ukazao na značaj vakcinisanja. 

"Pozivam osobe starije od 65 godina i imunokompromitirane da se vakcinišu, da prime treću dozu vakcinu i kompletiraju proces imunizacije kako bi učinili sve što je u njihovoj moći", naveo je Drljević dodajući: 

"Vakcinacija igra ulogu, jer djelomično izgrađen imunitet imaju vakcinsani i  oni koji su preboljeli virus. Novi sojevi će biti blaži, no nije poznati da li će taj imunitet biti dovoljan kako bi nas novi virusi izbjegli." 




Piše: Aldina Rovčanin 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.