26.2.2015. 0:10
0
Dječak kojem je Mladić dao čokoladu: Kriv je, njemu treba smrtna kazna
U julu 1995. godine, kao 12-godišnji dječak, Izudin Alić prišao je čovjeku kojem nije znao ni ime, ni funkciju i uputio najiskreniji dječiji pozdrav. Taj momenat obilježio je njegov život i stvorio priču za koju zna cijeli svijet.
Tada komandant, a kasnije ratni zločinac, Ratko Mladić obećao mu je da će on, njegovi najmiliji i svi ljudi iz Srebrenice biti sigurni.

Obećanje nije ispunjeno. Mnogi su izgubili živote. Jedni tu, u blizini njegovog obraćanja, jedni spašavajući se šumskim putevima. Ni članovi Izudinove porodice nisu pošteđeni.

Sada, kao odrastao, ozbiljan i momak koji zna historiju Ratka Mladića, Izudin drugačije razmišlja o svemu što se desilo tog  julskog dana u Potočarima.

Trenutak, koji je na neki slučajni način postao dio njegovog života, Izudinu nije laka tema za razgovor. Previše je ovaj Srebreničanin propatio da bi mogao jednostavno govoriti o svemu što se desilo.

Njegovo djetinjstvo prošlo je u strahu i neimaštini. Budućnost mu nažalost, kaže nije mnogo ljepša.

Vratio se na svoje ognjište, mjesto gdje ga sve podsjeća na strahote rata, na izgubljene dječije godine, na smrt najdražih. Drugog izbora nije imao. Ipak Izudin, ne krivi ni sudbinu, ni bilo  koga drugog, osim čovjeka koji ga je pomilovao po kosi, Ratka Mladića. Kaže, to je životna priča koja je iz nekog razloga pronašla baš njega. Ostao mu je video koji nije jednostavno vidjeti, ali ne bježi od prisjećanja na taj trenutak.

Svakog jula ovaj momak je u Memorijalnom centru u Potočarima. Tako će biti i ovog. Jedina  mu je to povezanost sa svijetom s kojim je nekad družio se i živio i jedini način da bude blizu  svojih najdražih koje je izgubio.

Za Source.ba Izudin Alić  ispričao je detalje svoje tužne sudbine. Poslušajte njegovu životnu priču.


Novinar: Alen Avdić
Snimatelji: Ermin Ljumić, Alen Alilović
Montaža: Emir Preljević

(Korišteni YouTube snimci)




0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.