22.3.2016. 16:54
7
Imate želju da vidite mrkog medvjeda uživo? Srećko vas čeka u avliji Brace Lazarevića
Da li ste ikad vidjeli na našem prostoru da čovjek posjeduje medvjeda za ljubimca. Braco Lazarević, nastanjen u mjestu Tolik u Istočnom Sarajevu, je vlasnik mrkog medvjeda Srećka, kao i dva vuka.
Prije nekoliko godina, otpilike sedam, pri povratku iz lova s teritorije općine Foča, naišao je na mladunče mrkog medvjeda. 

"Među grupom ostavljenih pasa na parkingu ugledao sam nešto neobično. Nisam vjerovao svojim očima, bio je veoma mali, težio je, otprilike, kilogram i po. Uzeo sam ga i donio ga kući", kazao je  Lazarević  o sada već odraslom medvjedu. 

Lazarević je želio da meče pokloni “Pionirskoj dolini”, ali su oni to odbili i tako je Srećko do danas ostao u Bracinom vlasništvu. 

U početku je medu hranio mlijekom, medom, voćem i povrćem, a danas je on veliki i jede skoro sve, osim mesa. 

"Iz “Pionirske doline” su me odbili i zahvalili se, a danas sam ja njima na tome zahvalan. Naučen je da bude čist i uredan. Atrakcija je za ljude i veoma ga volim. Zbog sigurnosti drugih, u prostranom je kafezu", kaže Lazarević.

Lazarević medvjeda, ali i dva vuka koja posjeduje, vodi na godišnje vakcinisanje i svaka od životinja ima zdravstveni karton kod veterinara. 

U dvorištu medvjedu Srećku društvo prave i dva odrasla vuka Vučko i vučica Severina.

Njih je pronašao u Žepi u povratku iz lova. Vučici je dao ime po poznatoj pjevačici.

Lazarević ističe zahvalnost komšijama, posebno prema roditeljima male djece koji se nikada nisu žalili na njegove ljubimce. Kako navodi, njegovi ljubimci, iako su zvijeri, bezopasni su.

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Ramiz Uzunović
 
 
7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.