24.3.2016. 18:22
0
"Sjekla bih ga i pekla, trebali su ga dati nama da mu presudimo"
Danas je u Haškom tribunalu izrečena presuda Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i ratnom zločincu. Osuđen je na 40 godina zatvora.

"Doživotnu bi mu dosudila, još bih ga pekla i sjeckala. I njega i sve one koji su radili zlodjela", ovako presudu Radovanu Karadžiću komenatriše majka Ajkuna iz Srebrenice i dodaje da joj je i ovaj dan bio težak kao i mnogi raniji.

"Izgubila sam petero iz kuće.   Srce mi puca ali ne može da pukne nazor. Gledam i isto mi je kao i kada je bio pad Srebrenice. Tugujem. Star je i nadam se da će umrijeti, ali presuda nije pravedna. Da su oni njega dali majkama Srebrenice, davno bi mu presudile", kaže Ajkuna.

Karadžić nije proglašen krivim za genocid u sedam općina, ali jeste za genocid na području Srebrenice. Daut iz Srebrenice kaže da ga presuda nije iznenadila gledajući i na ranija suđenja i neobične postupke u ovom sudu.

"Očekivao sam doživotnu kaznu, obzirom da je bio odgovoran za sve što se dešavalo. Ova presuda pokazuje pomoć Haškog tribunala aktuelanoj vlasti u Srbiji, da ostane na vlasti. Ovjde su činjenice da se radi o sprezio politike i prava", kaže Daut.

Prva od 11 tačaka optužnice tereti ga za genocid počinjen u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, a preostalih 10 tačaka za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

"Ovo je sramota. Ja sam očekivala doživotnu robiju za njega. Da smo ubile njegovg sina, pa da vidi kako je nama, i da i on hoda od grobnice do grobnice. Mislila sam da ću naći malo utjehe, a ovako imam opet plač i bol", kaže nana Hanifa.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. jula 1995., a u pritvor Haškog suda stigao je 30. jula 2008., nakon što je proveo više od 13 godina izbjegavajući hapšenje, dok je suđenje, koje će trajati pet godina, počelo 26. oktobra 2009. 

(Alen Avdić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.