29.3.2016. 15:55
5
"Obećavamo da ćemo pronaći krivce i javno ih prozvati, idioti to zaslužuju"
Da se tenzije u gradu Mostaru ne smiruju, pokazuje vandalizam zabilježen na Starom mostu. Kamen na kojem je pisalo "Don't forget '93" , a koji je predstavljao simbol otpora rušenju Starog mosta, bačen je u Neretvu. Ista grupa je navodno u starom dijelu grada napravila i štetu na ugostiteljskim objektima u blizini. Vjeruje se da je ova "grupa entuzijasta", kako se vole nazvati, i prije nekoliko dana na brdu Planinica iznad tzv. zapadnog Mostara postavila grb sa šahovnicom. Izrađen je navodno kao poklon gradu Mostaru za Uskrs. Dakle, Gradu Mostaru, a ne hrvatskom narodu.

"Kad se desilo postavljanje spomenika pred Gradskom vijećnicom, tada je bilo reakcija s druge strane. A sada nema.  Gradonačelnik se ponaša kao pripadnik svog naroda i tako postupa, što u neku ruku i razumijem, jer da reaguje možda bi i on imao problema od strane svog naroda. Očekivao sam reakciju barem na ovo bacanje spomen ploče sa mosta, neko se trebao oglasiti, ali niko ne reaguje", kaže Salem Marić, predsjednik SDA Mostar.

Dok se od odgovornih struktura niko ne oglašava na ove vandalske poduhvate, iz Udruženja "Mostarski rođeni" poručuju:    



"Imamo puno pravo vjerovati da je ovaj incident kao i onaj sa crvenim i bijelim kockicama na Planinici, plaćen od strane političkih elita. Mi u ovom trenutku želimo održavanje izbora, jer smatramo da nam potreban normalno uređen grad. Apelujemo da se ne nasjeda na provokacije koje se podmeću kako bi se skrenula pažnja sa održavanja izbora. Svu sramotu za ovo sto se dešava u našem gradu prepuštamo gradskoj upravi, koja nije u stanju da zaštiti ono sto nam je cijeli svijet priznao kao spomenik kulture. Zahtijevamo pronalazak krivaca i krivično gonjenje maloumnih entuzijasta. Obećavamo da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pronađemo krivce i javno ih prozovemo, i pokažemo svim narodima i vjeroispovijestima. Takvi idioti to zasigurno zaslužuju", kažu iz Udruženja "Mostarski rođeni".

Dok SDA i HDZ BiH vode pregovore o statusu Mostara i iz obje stranke tvrde da ne žele podijeliti grad, mnogi smatraju da bi Mostar uskoro mogao biti podijeljen, a što se postavljanjem šahovnice navelo kao javno manifestiranje dogovora.



"Ova situacija je pokazala položaj Bošnjaka u gradu Mostaru. U ova tri dana, u kojima su se potrefili vjerski praznici, niko iz MUP-a se nije obratio, zato što vlast u MUP-u imaju Hrvati. Ovo je poruka Bošnjacima za kakav grad Mostar se zalaže HDZ. Zamolili smo Bošnjake da ne rade ništa i ne nasjedaju na provakcije. Ovo je pokušaj iskazivanja neke nadmoći, koju zapravo i nemaju. Takvu dominaciju pokazivati po brdima, mislim da nije dobro. Na znam da li iza ovog stoji HDZ, ali politika jeste i od HDZ-a i HNS-a, jer nisam čuo ničiju osudu. Ovdje je uzdrmana sitaucija političkim dešavanjima oko pitanja budućeg rješenja grada Mostara", navodi Marić iz SDA.

Incident i huliganstvo u Mostaru niko od nadležnih ne komentariše, što podgrijava ionako uzavrelu atmosferu u procesu odlučivanja hoće li i na koji način u Mostaru biti održani lokalni izbori ove godine. 

"Naš prvi prijedlog je bio da to bude šest ili barem četiri opštine, ali HDZ je rekao dvije i mi nismo imali ništa protiv, jer su nam bitne nadležnosti, koje bi imali ti niži nivoi. Promjenjeno je samo to da se ne zovu gradske opštine, nego gradske zone, gdje smo rekli da je manje bitno kako će se zvati. Odgovor HDZ-a je upućen preko HNS-a, iako mi nikad s HNS-om nismo razgovarali već s HDZ-om, i taj odgovor nema nikakve veze sa pitanjem rješenja grada Mostara. To je otprilike odgovor da se ne dogovorimo, i da izbori u Mostaru ne budu održani, a HDZ-u to odgovara, jer imaju svog gradonačelnika i ne žuri im se. Oni ne žele propustiti pitanje Mostara bez rješenja još nekih pitanja koja su za njih važna, kao što je izbor hrvatskog člana Predsjedništva", navodi Marić. 

HNS je optuživao SDA da njihov prijedlog o dvije izborne jedinice dijeli grad Mostar, dok s druge strane SDA tvrdi da HNS-ov prijedlog o povećanju maksimalnih kvota za narode krije majorizaciju nehrvata.

 "Kada je u pitanju uređenja Grada Mostara, kolegama iz SDA smo poslali prijedlog koji je apsolutno na tragu provođenja presude Ustavnoga suda i u potpunosti je usklađen s Ustavnom FBiH,  kao i s relevantnim odredbama Izbornoga zakona BiH
", izjavio je Bariša Čolak,  voditelj Odjela za ustavno pravna pitanja pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Stranka demokratska akcije po najnovijem, za grad Mostar zahtjeva dvije gradske zone - jedna na područjima bivših bošnjačkih opština, a druga bivših hrvatskih opština, rečeno je na tribini na kojoj je predstavljen prijedlog SDA . Iz stranke insistiraju na formiranju zona koje bi imale određena ovlašenja, jer tvrde da se područja s bošnjačkom većinom ne razvijaju, jer to ne dozvoljava HDZ.

HDZ je u okviru Hrvatskog narodnog sabora dao rješenje koje podrazumijeva jedinstven grad i sedam izbornih jedinica, ali predlaže povećanje maksimalnih i smanjenje minimalnih kvota u Gradskom vijeću, čime bi se omogućila dominacija jednog naroda. 

(Alen Avdić)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.