4.11.2016. 19:57
0
"Na stolu gdje djeca pišu zadaću zatekli smo nož. Vrata su obijena, 12 radijatora odneseno, tv plazma i bicikla"
Razbojnici su napravili ogromnu štetu u ustanovi "Dječiji dom" Mostar. Grupa provalnika je tačnije pokrala prostorije koje koristi Udruženje djece bez roditeljskog staranja "Naša djeca".
"U ovim prostorijama djeca borave dnevno, i rade na raznim aktivnostima, kreativno-edukativne radionice. U srijedu popodne smo napustili prostor oko pet sati, a u četvrtak kada smo došli, zatekli smo užasan prizor. Prostorije gdje djeca rade zadaću bile su u potpunom haosu, materijal razbacan, vrata su obijena i provaljena, 12 radijatora je odneseno, tv plazma, dječija bicikla, priključci za internet, sve, apsolutno sve. Mislim da se radilo na obijanju cijelu noć", govori za Source B.M., koja radi kao psiholog sa djecom u ovom Udruženju.

Odmah su kaže prijavili policiji, koja je došla i napravila zapsinik. Nakon toga su došli i sudski vještaci i napravili zapisinik i to je sve. Nikakav više podatak o tome nemaju, niti ih ko informiše o počiniocima. Kaže da je haos koji su zatekli najteže objašnjiv djeci. 

"Kada su ugledali da je njihova prostorija potpuno devastirana, bili su u čudu. Djeca su bila zbunjena, pitali su se šta sada da radimo. Mi smo odmah  pozvali policiju i djecu poslali u druge prostorije. Za njihove male glave to je zbunjuće, jer na stolu gdje pišu zadaću zatekli su nož", kaže B.M.

U tom prostoru su kažu djeca koja su ostavljena na milost i nemilost sistemu i državi. Umjesto da uče i dobijaju nova saznanje, da sutra budu dobri i korisni ljudi, oni gledaju kriminalna djela, na koja ni sistem ni država ne raguju.



"Ovo je ustanova u kojoj borave djeca i koja nema zaštitara. Navečer boravi jedan  odgajatelj sa tridesetero djece, a niko ne štiti ovaj prostor. To je jedan ogroman prostor, djeca borave u tri prostora, može da uđe ko god hoće i u koja god doba hoće, i da napravi nešto kao što su napravili ovi vandali. I ranije su nam krali oluke sa doma i sve što se moglo uzeti", navodi za Source B.M.

Kako je moguće da toliko nerazumijevanje postoji, da djeca koja nemaju ništa i nikoga na ovom svijetu, osim doma i tih nekoliko stvari, budu meta ovakvog razbojništva, pitaju se iz Udruženja "Naša djeca".

"U ovoj ustanovi su smještena djeca bez roditeljskog staranja. Uglavnom su tu djeca iznad tri godine do 18 godina. Imamo ukupno 26 štićenika. Uglavnom se jako malo izdvaja iz budžeta grada za ovu djecu, sve zavisi od donacija, od dobre volje ljudi. Raznim akcijama prikupljamo akcije za djecu. Međutim, lako nam je za odjeću, ali nama treba sigurnost, kažem vam toliko djece a nema nikoga da ih čuva",  kaže naša sagovornica.

Na kraju poručuje, da ti koji su spremni da urade nešto ovako i da od ove djece pokradu sve, oni su spremni i na mnogo gore stvari. Kaže da se u ovakvim situacijama moraju poduzeti sve moguće mjere, da to ne bude samo još jedan zabilježen slučaj.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.