31.5.2017. 17:43
0
Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima i tokom ljeta? Temperature će prelaziti 40 stepeni
Nakon samo nekoliko dana sunačanog vremena, već možemo čuti kako jedni priželjkuju pljuskove i osvježenje, bez obzira što je tmurno vrijeme već nekoliko mjeseci svakodnevnicu nam činilo depresivnom i sumornom.

"Postoje šanse da već večeras u sjevernom dijelu Bosne bude kiše, odnosno pljuskovi sa grmljavinom. Nije iskuljučen mogućnost nevremana, posebno u regiji Bihaća, Banja Luke, Prijedora, gdje su danas temperature veće od 31 stepena. Vrlo su moguće jače padavine. Možemo očekivati slabiji grad, olujni vjetar, veće količine kiše ili jake pljuskove. U Sarajevu ne bi trebalo biti nevremena, ali može doći do pljuskova sa grmljavinom, ali ništa opasno ni strašno. No, pljuskovi u glavnom gradu se ne bi trebali očekivati prije 22 sata. Sutra će biti smjena suhih i vlažnih valova, tako da će biti zaista sparno", kaže za Source meteorolog Nedim Sladić. 

Iako će jedni kazati 'Kako je vruće, nepodnošljivo je, kad bi pala kiša', ipak više je onih koji su veoma optimistično dočekali sunčane intervale i već sada detaljnije posmatraju vremenske prognoze za ljeto, kako bi mogli planirati svoje godišnje odmore. 

"Topline će generalno biti ovog ljeta, no za tempereture do 35 stepeni ćemo još pričekati. Pred nama je jedan nestabilniji period sa čestim pljuskovima u poslijepodnevnim satima. Međutim, i dalje će biti toplo, sparno, veoma teško vrijeme posebno za plućne bolesnike. Takva situcija sa vremenom bi trebala trajati sve do 3 ili 4 juna. Postoje naznake da će se negdje oko 5 i 6 juna vrijeme nakratko proljepotati, od 25 do 32 stepena. Ipak, prognoza govori da bi već 7 juna mogla u naše krajeva doći neka veća količina hladnije vazdušne mase. Tada bi interval bio od 20 do 24 setepena. Već od 9 juna postoje šanse da nam dođe jedan val topline"
, navodi Sladić. 


(Nedim Sladic)

Bez obzira što se riječ pljuskovi često ponavlja u prognozi za naredni period, ne biste se trebali brinuti hoće li vam odmor pokvariti oblaci i nevrijeme. 

"Dugoročna prognoze nisu toliko pouzdane, ali je sigurno da će ljeto biti toplije od prosjeka. Biće malo sušnije od prosjeka. Pri čemu se očekujum deficit padavine negdje oko polovine jula i početkom avgusta mjeseca, dakle kada je najtopliji period godine. U tom periodu našu zemlju će pogoditi najmanje dva toplinska vala, a od kojih će najmanje jedan imati temperature koje prelaze i više od 40 stepeni. Pred nama je jedno jako vruće ljeto. Neće to biti tako strašno kako zvuči, jer će povremno dolaziti svježeg vazduha sa zapada. Zahladite će na dva dana pa opet toplo", kaže meterolog Sladić. 

Gledajući to da na godišnji odmor se uglavnom odlazi u julu i avgustu mjesecu, i ako tada priželjkujete sunčane dane, vaše šanse su zaista dobre. O vrućini i tih 40 stepeni ćemo kad za to bude vrijeme.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.