10.11.2017. 13:17
1
Sebi pribavili milion KM: Ko su uhapšeni? Kurteš SDP-ov ministar, Mioković savjetnik, Kačapor saradnik Zlatka Lagumdžije
Jučer su u okviru akcije kodnog naziva "Registar“, uhapšeni Predrag Kurteš (1953.), Dragan Mioković (1958.), Kemal Kačapor (1971.), Enes Maslo (1976.) i Aleksandar Ristić .

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane.

Pod mjerama zabrane podrazumijeva se sastajanja među osumnjičenima, a za jednog osumnjičenog i zabranu putovanja izvan BiH. Predložene su mjere kako se ne bi ugrozila istraga. 

Akcija je provedena u predmetu za zloupotrebu položaja. Aktivnosti su proveli policijski službenici Federalne uprave policije, a odnosile su se na bivše dužnosnike MUP-a FBiH i s njima povezane osobe.

Utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su državljani BiH Predrag Kurteš (1953.), nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, njegov bivši savjetnik Dragan Mioković (1958.) te Kemal Kačapor (1971.) asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Enes Maslo (1976.) i jedan strani državljanin Aleksandar Ristić u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru organizovane kriminalne grupe, pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od blizu milion KM. Za taj iznos je oštećen Budžet Federacije BiH. 

Akcija je inicirana Izvještajem Ureda za reviziju Federacije BiH iz 2013. godine koji glasi:

"Ne može se potvrditi da je izbor dobavljača i zaključivanje Ugovora o nabavci softvera i hardvera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog registra FBiH sa Osterreichische (firmom) Staatsdruckerei GmbH, (OeSD) iz Beča, Republika Austrija, u vrijednosti 2.155.000 KM, provedeno na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač".

"Nabavka je provedena bez primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, a nije prezentirana relevantna dokumentacija na osnovu koje bi se moglo potvrditi da je izbor izvršen na osnovu prethodno izvršenog ispitivanja tržišta (potencijalni ponuđači i cijena) i utvrđenih kriterija"
, naveli su revizori.

Navodi se kako je riječ o visokopozicioniranim članovima SDP-a, asistentu sarajevskog Ekonomskog fakulteta i još dvojica  saučesnika. 

"Ko je u šest sati ujutro javio podobnim medijima da se hapse visoki funkcioneri SDP-a. Pitam ih ovdje je li se hapse zato što su eventualno osumnjičeni da su počinili krivična djela ili se hapse zato što su visoki funkcioneri SDP-a. Ako se hapse kao funkcioneri SDP-a predlažem da ih odmah puste jer ljudi niti su bili, niti su danas visoki funkcioneri SDP-a, samo jedan od njih je član", poručio je predjesdnik SDP-a Nermin Nikšić, koji optužuje direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, da postupa po nalozima Stranke demokratske akcije. 

Kurteš je bio nekadašnji SDP-ov, a potom kadar Demokratske fronte (DF), koji je Miokovića imanovao na mjesto svog savjetnika. Kemal Kačapor se ranije dovodilo u vezu sa nepravilnostima oko namiještanja tendera u BH Telekomu.

Njega je za mjesto u Nadzornom odboru ove kompanije predložio upravo SDP BiH, odnosno tadašnji predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija, kojem je Kačapor bio najbliži saradnik.  Kačapor je blizak saradnik i bivšem direktoru "Elektroprivrede BiH" Elvedinu Grabovici. Enes Maslo je u cijeli slučaj upleten na osnovu svojih usluga fiktivnog istraživanja tržišta za poslove, a za šta je dobijao pare. On je navodno u rodbinskim vezama s Kačaporom. Aleksandar Ristić je navodno bio partner u Austriji Kemala Kačapora. 

(Alen Avdić)



1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.