17.1.2018. 17:16
7
Alma Čardžić o presudi Lijanoviću: Ne možemo znati je li ovo kraj stranci, nije stranka jedan čovjek
Jerko Ivanković Lijanović je jučer pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vijeće Kantonalnog suda je osudilo za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.
Navodi se kako su tokom suđenja priloženi brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužilaštva TK,a Jerko je je negirao krivicu.

"Jerku slijedi jedna borba, žalba,a ja vjerujem u pravdu. On je već iznio neke dileme oko svjedoka, pa ćemo vidjeti. Ja ne mogu znati je li on kriv ili ne, to treba pustiti vremenu, čekati kraj porocesa. Ja mislim da su se moćnici i prije prošlih izbora jako se potrudili da naruše izgled stranke. Imali smo sjajne rezultate na svim izborima. Analitičari su nam davali velike šanse, imali smo rast,ali to neki moćnici neće dozvoliti. Ovdje je politika sve, može vas uprljati poštenog i časnog. Pa i mediji, 90 posto se zna kako djeluju i ko ih plaća. Ja se samo nadam da onaj stub vlasti koji mora biti neovisan bude neovisan. Ja vjerujem da će se Jerko nastaviti boriti"
, priča za Source Alma Čardžić, iz Lijanovićeve stranke 'Radom za boljitak'. 

U kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 28. septembra 2015. do 18. juna 2016. godine. Lijanoviću se izriče i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH u trajanju od dvije godine.

Kao saučesnik Lijanoviću naveden je i njegov savjetnik Stipe Šakić, kojeg je Vijeće Kantonalnog suda osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu, uz novčanu  od 18.000 KM,  a njemu se u kaznu zatvora od jedne godine uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 4. novembra 2015. do 18. juna 2016. godine.

"Mi ne možemo znati je li ovo kraj stranci. Nije stranka jedan čovjek. Ne bih ja to tako pesimistično gledala. Vi vrlo dobro znate šta je politika i da je kod nas sve moguće. Vrlo je interesantno da je samo on osuđen, a imali smo hapšenja u svim strankama i svi su slobodni. Mi smo mali, a imali smo sjajne rezutlate, no kome smetamo ja to ne znam. Ovdje sve može, kome ne odgovara taj može da vas ruši. Možete uprljati poštenog i od nepoštenog napraviti poštenog. Ja ne mogu tvrditi da li je neko sto posto nevin ili ne, ali politika je takva da sve može. Imamo one koji su snimani, i gdje postoje validni dokazi, pa su svi ti slobodni", kaže Čardžić.

Lijanoviću se oduzima nezakonito pribavljena korist u iznosu od 652.861,38 KM, a od Šakića 5.717,37 KM, te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo Vlade FBiH.

Postupak u ovom predmetu je počeo u maju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je budžet FBiH oštetio za više od 817.000 KM.

Navodi se kako je  uslovljavao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati kriminalnoj grupi koju je organizirao. 

(Alen Avdić)

 
7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.