9.3.2018. 15:36
0
"Ovdje nema jagnjetine na ražnju i zna se koja muzika ne može ući na ovo mjesto"
U Malom muzeju Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u blizini Aleje ambasadora u Sarajevu, možete vidjeti historiju BiH na samo petsto kvadratnih metara.

Tu su autentične replike stećka iz Radmlje, čuvenog Sebilja, trodimenzionalno porodično stablo dinastije Kotromanića, bosanska soba, slike bh. gradova iz ranijeg perioda.

Već devet godina Džemal Šurković skuplja historiju Bosne na jedno mjesto i nudi je bh. građanima i turistima koji dolaze u Sarajevo. 

Svaki eksponat ima svoju priču, od ideje do načina kako je došao do elemenata za realizaciju. Kaže da je za sve trebalo dosta truda i rada, jer je sve ručni rad, jer je u svaki eksponat uloženo je mnogo vremena.

Muzej govori o zajedništvu, historiji koja je stvarna kaže. Sve govori o zajedništvu. Riječ o objektu koji se ne može adaptirati nego samo nadograđivati sa novim historijskim činjenicama. 

Besplatan će biti ulaz u Muzej za sve bh. građane, škole, fakultete.

Novinar: Alen Avdić
Kamera: Almir Biber
Montaža: Emir Preljević

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.