18.4.2018. 19:18
2
Ko kaže da su samo u muzici pare? Bh. muzičar pokrenuo neobičan biznis: Moj prihod će biti oko 100 hiljada KM, pa vidite da li se isplati ili ne
Muzičar Alen Islamović će mikrofon povremeno zamijeniti njivom. On se pored muzike odlučio baviti i zanimljivom djelatnošću, a to je proizvodnja lješnjaka. U Bihaću je zasadio jednu od većih plantaža lješnjaka.

Source: Otkud ideja da se bavite poljoprivredom, da li razmišljate o prekidu muzičke karijere?

Alen Islamović: Nekad će doći kraj poslu kojim se trenutno bavim. Na estradi sam skoro 40 godina. Kad baš ostarim  volio bih nešto raditi opet, ali da nije na silu. Ljudi kada ostare, povuku se i trunu svojoj samoći. Ja to ne želim. Želim da mi i starost bude zanimljiva. Bio sam ugostitelj i u to više ne bih investirao. U Bihaću sam prodao kafić, jer sam znao da to neću raditi više. Moja supruga je naslijedila nešto zemlje, dio sam ja kupio, i tako smo odlučili baviti se poljoprivredom. Na poljima se lijepo odmara, nema buke, nema vozila, samo vjetar i ptice. Raj za dušu.

Source: Zašto baš lješnjak, neobično zanimanje za poljoprivredni uzgoj. Kako i zašto ste se odlučili za ovu biljku?

Alen Islamović: Ispitivanjem i analizama sam ustanovio da je moja zemlja najpogodnija za lješnjak i orah. Počeo sam tragati  za lješnjakom i došao do tog kontinentalnog lješnjaka, koji se sadi na određenoj nadmorskoj visini. Sve se poklopilo i nisam dugo razmišljao o sadnji. Razvija se u stablo i izgleda jako lijepo. Lako ga je kupiti, lako je održavati travnjak oko njega. Odlično stoji na tržištu. Njegova cijena ne pada već 15-tak godina. Lješnjak nije kvarljiva roba. Treba samo strpljenja, sačekati da stablo naraste. To traje nekih pet do sedam godina, kada daje plodove.  Pravi prihodi dolaze kada stablo ima nekih 11 do 12 godina. 

Source: Šta znate o uzgoju lješnjaka i ko vam pomaže u tome, imate li stručne ljude, jeste li već pronašli kupce. Kažite nam vaša očekivanja od ovog biznisa?



Alen Islamović: Mora se čitati, razgovarati s ljudima, sa strukom, agronomima, ljudima koji već imaju plantaže. Posjetio sam nekoliko plantaža u regionu. Lješnjake sam uvezao iz EU, oni su zaštićena sorta. Njih će EU i kupiti, jer znaju porijeklo lješnjaka. Nadam se da će zemljište prihvatiti svih 1500 komada. To je biznis kojim planiram pojačati penziju, ali i odmarati se. Sve što radim, planiram ostaviti i djeci i unucima. Lješnjaci rađaju od 80 do 100 godina. 

Source: Gdje je smještena plantaža, koliko ste u nju uložili novca i koliko očekujete zauzvrat?

Alen Islamović: Imam tri parcele, ukupno 22 dunuma. Uložio sam dosta u mašineriju. Imali smo traktor, pa smo morali kupovati ostale priključke za obradu zemlje. Do sada sam uložio nekih 50 hiljada eura. Biće tu još ulaganja sigurno, ali ne nekog velikog. Za prvu tonu, razbijenog i očišćenog lješnjaka ja ću dobiti od 17 do 20 hiljada KM. Moj prihod bi trebao biti od četiri do pet tona lješnjaka, pa vidite da li se isplati ili ne. 

Source: Kažu da najviše novca ima u muzici, pa svi hoće da budu pjevači, neće niko da kopa i sije. Može li se stvoriti dobar prihod od poljoprivrede i zemlje?

Alen Islamović: Ima u muzici novca, ali ne za svakoga. Treba imati i sreće osoba da bi se sve poklopilo. Ja sam dugo u muzici i mogu još pjevati. No, ne kopa se više ni njiva. Postoje mašine za sve. Austrijski seljaci su gospoda. Imaju privatne avione i helikoptere. Ko prokuži poljoprivredu na pravi način, može bolje živjeti od nje nego do muzike. Ja imam nekretnine na moru, u Zagrebu i Bihaću. Vidim se u svom rodnom gardu. Tu sam najmirniji, imam baštu i lijepo mi je. 

Source: Kada ćete definitivno ostaviti muziku?

Alen Islamović: Neću je ostaviti dok god mogu pjevati. Kad me grlo izda. Planiram se baviti malo i turizmom. Završavam dva velika apratmana u Bihaću. To će biti apratmani za porodice sa djecom u centru grada. Bihać ima priliku da postane prava turistička atrakcija. Una je čarobna. Trebamo sve te potencijale iskoristiti. 

(Alen Avdić)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.