11.7.2018. 13:04
3
Ejubović u Tužilaštvu zbog nesreće u kojoj su poginule Nađa, Ajla i Lejla: On je divljao kroz selo i prije nesreće!
FOTO: avaz
Dvadesetgodišnji vozač BWM-a koji je izazvao nesreću na autoputu A-1, u kojoj su tragično poginule tri djevojke, predat je Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Almir Ejubović je, nakon što se 29. juna s BMW-om zabio u metalni stub i zaštitnu ogradu na autoputu A-1 u mjestu Butile, kada su poginule tri djevojke, smješten u bolnicu "Prim. dr. Abudulah Nakaš" zbog prijeloma pršljena lumbalnog dijela kičme i nosne kosti.  Jučer je otpušten iz bolnice te potom i uhapšen, a onda predat u nadležnost Tužilaštvu KS.

"Almir Ejubović, koji je izazvao nesreću automobilom, u kojoj su stradale tri mlađe ženske osobe, predat je u nadležnost Tužilaštvo Kantona Sarajevo, te će u prostorijama Tužilaštva biti zadržan 24 sata, kako bi se izvršilo ispitivanje, te odredili daljnji koraci kada je u pitanju ova osoba", kaže za Source Azra Bavčić iz Tužilaštva KS.

Mladi Ejubović osumnjičen je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom više osoba. 

U stravičnoj nesreći koju je izazvao Ejubović poginule su 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica. Ajla Oruč, sestra nastradale Lejle, koja se također nalazila u BMW X5, još uvijek se nalazi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Iz smrskanog vozila koje se skoro prepolovilo tijela Ibrice i Neradin, koje su na mjestu poginule, izvukli su vatrogasci, koji su morali rezati lim. Lejla Oruč, koja je još davala znake života, prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je iste noć podlegla.

"Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju u BiH,  jedino policija radi svoj posao. Ono što je njena zakonska obaveza. Nedostaje funkcionalno bavljenje ovom problematikom. Mi pričamo o stanju u saobraćaju samo kada se desi neka strašna nesreća. Svake godine imamo jako teške nezgode i probudimo se samo tada. Zato imamo to što imamo. Idemo ka negativnom bilansu i povećava se broj stradalih. Razlozi su uglavnom velika brzina, alkohol, i najčešće se radi o mladima. Imamo situaciju da je obrazovanje, odnosno situaciju da su auto škole spuštene na kantonalni nivo, pa svaki kanton ima svoje škole. Imamo povratnike koji se nedovoljno snakcionišu, pa od kantona do kantona zavisi kako će se kazniti. Zakon nam je jako kršan. Pored toga mladi ljudi nisu svjesni šta je vozilo. Sa nedovoljnim znanjem kakve posljedice mogu prouzrokovati. Dakle, teško je pojedinčano u nekog prstom uprijeti, svi su krivi, svi su odgovorni. Mi nemamo konkretan podatak broja lica koja su stradala na državnom nivou. Svako, pa i opštinski organi, moraju da rade na ovom. Ove nesreće moraju biti pouka mladima da vozilo nije bezazlena stvar, i autoškole moraju raditi ozbiljnije", kaže za Source Adnan Tatarević, stalni sudski vještak saobraćajne struke.

Ejubović je, kako  policijski uviđaj tvrdi, upravljao BMW-om koji nije bio registrovan, a na njemu su bile registarske tablice koje ne pripadaju tom automobilu. Na prednjoj i zadnjoj strani imao je nepripadajuće registarske oznake (689-M-155) i (669-E-I55). Interesantno je da je vozilo prije nesreće bilo na prodaju. Komšije pričaju da je Ejubović tek nedavno položio vozački ispit, te da čak nije ni stigao podići vozačku dozvolu. Uzrok nesreće je bila velika brzina, neprilagođena uvjetima na cesti, gdje se navodi kako je vozio preko 200 km na sat.


Ferid Ramić, nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja, koji je u osnovnoj školi predavao nastradalim djevojkama, ispričao je neke detalje vezane za Almira.

"On (Almir Ejubović, op. a.) divljao je kroz selo i prije nesreće. Kamo sreće da su ga tada zaustavili, da se nešto uradilo. Ali, vrijeme se ne može vratiti, šteta je već napravljena i ništa se neće dobiti da se sada nekome skida glava. Razgovarao sam sa jednim od policajaca koji su bili na uviđaju. Ispričao mi je da je prije nesreće Almir pretekao dva vozila, te da se u momentu nesreće kazaljka zakucala na 244 kilometra na sat", kazao je Ramić za Avaz.

U selu stradalih djevojaka zavlada je velika tuga nakon nesreće u kojoj su izgubile život. Šok i nevjerica na Vrbanji kod Tarčina, ali i u Zoviku. Komšije suosjećaju s porodicama, a roditelji neutješni zbog svoje djece.

"Sve su zajedno radile, družile se, školovale, i eto, zajedno otišle i u smrt. Ovo je sada život bez života. Dovimo Allahu da makar Ajla preživi. Nadaju se da će se izvući. Ona je na aparatima i samo daj Bože da izdrži njeno srce. Njene roditelje u životu drži još samo ta nada da će makar Ajla preživjeti", kazale su komšije za Avaz.

Vahidin Oruč, otac stradale Ajle Oruč je ispričao kako je Ajla odlučila dan ranije proslaviti rođendan, jer je petkom manja gužva te zbog koncerta Marije Šerifović na Koševu.

"Spremale su se od 12 sati, veselile su se punoljetstvu. Rezervisali su u nekom kafiću ili restoranu u 18.45 sati, ali nisu nikad stigle. Majka Ajle Ibrice pozvala je moju suprugu i kazala da je na internetu vidjela smrskano vozilo i da po izgledu misli da je ono u kojem su one otišle. Ja ništa nisam čekao niti nekoga zvao, spremio sam se i pravo u KUM. Imao sam šta da vidim i čujem. Život ti se promijeni za sekundu. Supruga je na tabletama.Lejlu su dva puta vraćali iz smrti, ali je treći put nisu uspjeli reanimirati ", rekao je Vahidin za Avaz.

Otkrio je da je Ajla Ibrica bila u vezi s Ejubovićem i da isprva on uopće nije trebao da ih vozi, ali se upetljala zla sudbina. Vahidin je potvrdio da ga niko od članova porodice Ejubovića nije kontaktirao i, kako je rekao, ni ne trebaju.

Do nesreće je došlo 29.06. oko 18.25 sati u Butilama, na kolovozu autoputa A-1, Sarajevo - Zenica, u smjeru Vogošćanske petlje. Došlo je do skretanja BMW-a u desnu stranu van kolovoza i udara u metalnu ogradu i metalni stub nosač saobraćajne signalizacije. 

(Alen Avdić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.