12.7.2018. 13:23
5
Urednik BHRT-a o odluci da voditelji ne nose Cvijet Srebrenice: Ne smatram da sam napravio grešku, ni najmanje!
Urednik Informativnog programa BHT1 Marko Radoja jučer je donio odluku da voditelji ove televizijske kuće na reveru nose Cvijet Srebrenice kao simbol stradanja žrtava srebreničkog genocida.

Radoja je, pored ove zabrane, tražio i da se njegovo ime ne potpisuje na odjavnim špicama informativnih emisija, koje su posvećene izvještavanju sa obilježavanja 23. godišnjice genocida i ukopu 35 žrtava u Potočarima.

Navodno voditelji Neda Tadić i Edis Deljković odbili su ispoštovati Radojinu naredbu, dok je Vedran Prodić, koji je vodio vijesti u 14:30 sati, odlučio da na reveru ipak ne nosi Cvijet Srebrenice. 

Također, na odjavnoj špici vijesti BHT-a Marko Radoja nije potpisan kao urednik Informativnog programa BHT1, što je do sada bila uobičajena praksa. Radoja nije potpisan na vijestima u 14.30.

Radoja je naglasio da je "nepristrasnost" isključivi razlog zbog kojeg je tražio da voditelji u studiju ne nose Cvijet Srebrenice. Radoja je u medijima spomenuo i to kako je pohađao BBC-jevu školu novinarstva pa je i tamo, kako kaže, naučio da ne treba biti "pristrasan".

Marko Radoja je za urednika Informativnog programa BHT1 imenovan u martu ove godine. Prije zaposlenja na BHT-u, radio je kao novinar RTRS-a i Al Jazeere Balkans.

Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a traži smjenu urednika IP-a BHT1 Marka Radoje zbog narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Cijeli razgovor s Radojom možete psolušati u videu iznad.

(Alen Avdić)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.