24.11.2018. 11:06
0
Jesmo li najkrezaviji narod? Zašto se plašimo zubara i je li bolja privatna ili državna ordinacija
Godinama već podaci ukazuju da je oralna higijena građana BiH u veoma lošem stanju. I pored svih mogućnosti današnjice, mnogi od nas žive s pokvarenim zubima.

Oralno zdravlje smatra se važnim dijelom ljudskog općeg zdravlja. Prema tome, poboljšanje oralnog zdravlja znači i kvalitet cjelokupnog života. 

Socioekonomske prilike, ali i nedovoljna informiranost o važnosti oralnog zdravlja i mjerama prevencije, glavni su uzroci lošeg oralnog zdravlja  u BiH.

Najbolji pokazatelj oralnog zdravlja je KEP indeks (broj karioznih, izvađenih i plombiranih zuba) dvanaestogodišnjaka. Tako je primjera radi, prema podacima iz 2017. godine, vrijednost KEP indeksa u Hrvatskoj bila 4,8, u Crnoj Gori 3,43, a na području Federacije BiH 5,36.

Pogledajte cijeli prilog o oralnom zdravlju u priloženom videu iznad.

Novinar: Alen Avdić
Montaža: Alen Avdić
Kamera: Almir Biber

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.