27.11.2018. 14:04
4
"Dodik je miš koji radi za moćnika. Prešao je tačku sa koje nema povratka, kao Milošević"
Zar je zastava toliko važna? Glavno je pitanje nakon sedmicu dana nadmudrivanja novih članova Predsjedništva BiH o zastavi RS-a u zgradi Predsjedništva.

Pitaju se to uglavnom oni koji dolaze iz manjeg bh. entiteta. Nerijetko i pojedinci iz Sarajeva. Kojima naravno ne možemo osporiti pravo da tako misle, ali i argumente da ima važnijih problema za rješavati. 

"To su kao mala djeca. Umjesto da se bave budućnošću, oni se igraju. Cijela ta institucija Predsjeništva je postala i ostala nešto što je karikaturalno. Ne mogu zamisliti šta će biti kada ta bude trojka izlazila u svijetu na konferncijama i susretima, pa kada budu davali tri različita mišljenja o istoj stvari. To je za predstavu. Oni nisu sposobni za priču. Oni se zabavljaju, ali ta faktura je velika. Vrijeme se gubi na tim začkoljicama. Ko je koga nadmudrio", kaže za Source profesor iz Banjaluke Milorad Živanović.

Problemi se svakako ne rješavaju godinama. Ni prethodni predsjednici nisu radili, ne planiraju očigledno ni ovi, pa zašto onda ne bismo pričali o zastavi-koja jeste sporna. U Predsjedništvu BiH zastava RS-a nema mjesto. I, ako mene pitate, pravi potez je ukloniti je istog momenta. Iako sam svjestan da je i to igra, i da se svi oni zabavljaju bacajući gladnom čoporu kost. No, ostavljajući Dodiku prostor da radi šta želi, i čekajući strance da reaguju, državom će vladati pravila entiteta i pravila čovjeka koji ovu zemlju unazađuje godinama već, više nego iko drugi na političkoj sceni. 

"Treba reagirati, ali ne ovako. Zastava po zakonu ne može biti tu. Oni od svake situacije naprave problem. Kao da su podijeljene karte između Dodika i Izetbegovića, oni napadaju, a ovi se brane. To i odgovara ovom modelu proizvodnje konflikta. To su stranke jednog lica. Nemaju ništa demokratsko u sebi. Ovaj model vlasti se ne može popraviti, samo zamijeniti", kaže za Source politički znalac Ibrahim Prohić.

Svi su godinama samo priređivali komediju, pa što ne bi nastavili u tom maniru, kada smo ponovo dobili priliku za to, mišljenja su novi predsjednici. Daj nepismenoj gomili tanjir nacionalizma i od početka mandata radi na osiguranju narednog svojoj stranci. 

"Ovo je očekivani politički igrokaz, koji odgovara svima. Milorad Dodik hoće da je tamo predstavnik RS-a i Srba, svih Srba, pa i Srbije. On crpi snagu iz podrške Beograda i Moskve, on radi što ove dvije sile žele. Nema sumnje da Vučić ima pripremljen dosije za krivično gonjenje Dodika u Beogradu. Nema sumnje da Dodik ne bi mogao govoriti i raditi ovo što radi, da nema odobrenje i uspustvo od gazde iz Beograda. Sve dok se ne razrješi relacija između SAD-a i Srbije, Dodik će slijediti upute iz Beograda. On nama izgleda veliki, ali je miš koji igra za moćnika iz Srbije. Dodik je davno prešao tačku sa koje nema povratka, kao što je to uradio Milošević. Onog trenutka kada bude jasno je li se Srbija priklonila Rusiji ili EU, biće jasna i pozicija Milorada Dodika. Do tada će on igrati igru naručenu iz vana", kaže Ibrahim Prohić. 

Dok mi nasjedamo na tu njihovu igru, predsjednici polako ostvaruju svoje ciljeve a mi ostajemo u ćošku čekajući slamku spasa, kažu analitičari. I vjerovatno su upravu, ali kako ne reagovati na provokaciju. Kako nekome ko negira BiH kao državu i unese bez odobrenja zastavu entiteta u zgradu Predsjedništva BiH, dopustiti da svoju bahatost tako slobodno širi. Vjerovatno ni Komšić ni Džaferović ne bi reagovali da nisu vidjeli svoju korist, kao što to ne čine ni predstavnici drugih stranaka, jer imaju važnijih problema, kao što je dogovor oko fotelja. Stranci svakako spavaju. No, kakogod bilo, raspravljat ćemo o ovakvim stvarima sve dok sami ne učinimo pravi potez. 

"Polovini kandidata nije trebalo dozvoliti da se kandiduju. No CIK je kazao da za to nema uslove. A mogao se promijeniti zakon, da ne može svako kome padne na pamet postati šef države. Da se CIK ponašao korektno, bilo bi stanje drugačije. Nama ostaje da čekamo kraj mandata. Da gledamo politički spektakl. Opet će nam izmaći život, a u ovoj situaciju ne možemo ništa napraviti. Na ovoj matrici ne možemo dobiti ništa.  Sve je etničko i tu nema izlaza, osim promijeniti plemensko uređenje, a prošlo je 25 godina i ništa nije urađeno na tome, tako da možemo samo posmatrati i čekati druge izbore", navodi Živanović.

Ta zastava i svo vrijeme koje trošimo na nju, pokazuju da nismo ni zaslužili više od showa, jer očigledno nam je dovoljno zabava i hljeb.

"Treba nam novi model vlasti. Treba izmjeniti ustav, da bude jedan člana predsjeništva. Na tri miliona stanovnika imamo nesrazmjeran broj nivoa vlasti, državnih organa, institucija i zaposlenih u istim. To ne može izdražati Švicarska. To puno košta i nefunkcionalno je. Ovo sada je model koji se odražava na konfliktu. Nužno bi bilo pokrenuti proces demokratizacije stranaka. Trebaju nam nove snage, kojih ima, makar iznjedreni iz starih opcija. Ipak daju dašak nade za novi koncept vlasti. Imamo novih kandidata koji obećavaju",
kaže  IbrahimProhić. 

(Alen Avdić)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.