28.11.2018. 14:49
1
"Alisa Bečić nije proglašena najboljom, iako ima ubjedljivo nabolje rezultate. Šta bi bilo da su u pitanju novčane nagrade"
Kada politika u jednoj zemlji postane biznis, onda ta država gubi sve moralne i etičke kodekse u svim sferama društva. U našoj zemlji odavno je politika prešla i u institucije kulture, ekonomije, pa i sporta. Niko nije izuzet političkog spletkarenja.

Kada se jedinim društvom želi potpuno upravljati, onda mu se vežu ruke na sve moguće načine. I ono što sam čovjek postigne, mora dati na raspolaganje onima koji nemaju nikakvu zaslugu za to. Tako je i naš sport već dugo na stranputici. Domaći sportisti rade za mizeriju, kupuju se stranci, ulaže u nepromišljene ideje i kadar koji ne nudi perspektivu. Dok mladi bh. sportisti iz kućnog budžeta broje feninge kako bi otišli na takmičenja. Kada je veoma loše stanje u fudbalu, koji je najvažniji sport današnjice, zamislite kakvo je stanje u atletici. 

"U atletici je jako loše stanje i sve se bazira na privatnom nivou. Djeca odlaze s 20 godina i nemamo seniora. Oni su vani i imaju ugovore sa stranim firmama. Oni koji bi voljeli da budu tu nemaju priliku. Kod nas prvo traži rezultat pa onda ćes dobiti pomoć. To je nešto kao 'Magarcu šargarepa na kanafi'. Znači, maše ti se time a nećes dobiti ništa. Ne možemo dobiti nagradu jer me nema ko pogurati. Kod nas uvijek ide tako da se prvo vidi ko si, čiji si i kakav ti je status", kaže za Source sprint trener Mahmed Lokmić. 



Lokmić je trener sprinta već 23 godine. Posjeduje rekorde na 100, 200, 4x100 metara. On je trener prvog atletičara koji je nastupio na Evropskom prvenstvu sa ispunjenom normom na sto metara. Atletski klub Sarajevo ima oko 250 djeca na raznim punktovima. To su uspješna djeca, pred kojima je veoma težak put do ostvarenja dobrih rezultata, jer se najčešće finansiraju od strane porodica, zato što država nema sluha ni za one koji su se već dokazali. 

"Atletski savez BiH nije Alisu Bečić proglasio najboljom atletičarkom godine, iako je postavila nabolje rezultate u 2017. godini, za koju su dodijeljene nagrade. Nije nam jasno kojim kriterijima je vođena ta komisija u Atletskom savezu, jer po svim njenim rezultatima i rekordima, a pet ih je oborila u toj godini, trebala bi biti ona ta koja je najbolja, ne umanjujući vrijednost toj koja je izabrana. Pored toga, još jedan propust je da Faris Ibrahimpašić, kao jedini predstavnik BiH bio je sa ispunjenom normom na Univerzijadi u Taipeiu,  nije dobio nikakvu posebnu nagradu za razultat na međunarodnom planu, a samim tim ni ja kao trener. Ja ne znam šta bi bilo da su u pitanju novčane nagrade, a ne ove pro forme radi. Alisa ima preko hiljadu bodova i jedina je djevojka iz BiH koja ima preko hiljadu bodova. Žalili smo se Savezu i poslali su nam odgovor da se ta komisija raspala i da smo imali svoje članove. To je samo prebacivanje lopte s jednog na drugog. Drugim riječima ništa",
kaže za Source Lokmić.



Kako to uvijek ide u našoj zemlji 'kiti se tuđim perjem', tako je i Amel Tuka, kao naš najuspješniji atleta, tek kada je postigao rezultate dobio privjeske sa svih strana. Tako će vjerovatno biti i sa ovim mladim sportistima, kojima sada svjesno, zbog nekih svojih razloga, tako nemoralno uzimaju jedinu satisfakciju da u ovako teškim uslovima opstanu na tom najispravnijem putu za omladinu. 

(Alen Avdić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.