4.12.2018. 16:01
8
"Mladima nikad ne bih preporučio aminokiseline, a naravno da treneri to prodaju. Kreatin štetno djeluje na bubrege"
Teretana je važan dio čovjekove svakodnevnice kako bi se osjećao vitalnijim i živio zdravije, posebno u ovom periodu, kada su nas obaveze toliko obuzele i donijele nam toliko stresa da smo sve gojazniji i depresivniji.

A i trendovi koji nam se nameću, pokazuju da je 'in' samo onaj ko ima isklesane mišiće, bilo da se radi o ženama ili muškarcima, pa tako mladi u sve ranijoj dobi posežu za tegovima.

Prvo teza je opravdana i sigurno je da trebamo misliti o svom izgledu i zdravlju, ali na prvom mjestu moramo koristiti razum, kažu fitnes instruktori.

Moramo znati da preko noći ne možemo imati mišiće i prirodnim putem ne možemo dobiti tijelo koje gledamo na posterima.

Dakle, aminokiseline, proteini, kreatini i razni suplemementi su stvari o kojima moramo znati da bi ih koristili. 

Prošle sedmice je 16-godišnji mladić iz Sarajeva izgubio život zbog uzimanja aminokiselina. Maloljetnik koji je imao astmu, nakon upotrebe aminokiseline, dobio je alergijski napad i umro usljed gušenja.

"Aminokiselinu mu je dao drug, on nije pročitao upustvo i nije znao da je amonokiselina na bazi mlijeka. Čitava grupa tih dječaka zajedno je išla u teretanu, tamo su kupovali, nisu se valjda dovoljno dobro informirali i poslije vježbanja su to popili. Njemu je aminokiselina, pošto je na bazi mlijeka, odmah uzrokovala napad astme i gušenje", kazala je dizajnerka Aida Korman za sestrića koji je preminuo.

Ovaj slučaj nas je ponukao da pitamo fitnes instruktora Admira Šehića kada i kako se smiju uzimati suplementi.

"Ja radim sa momcima te dobi i nikad im ne bih preporučio takvo nešto. To su mladi momci i ne treba im to. U tim godinama im samo treba ispravan trening i da vode računa o ishrani, zdravoj ishrani. Konzumacija suplemeneta ne ide u tim godinama. Međutim, ti mladići su u pubertetu i neće ni da prihvate savjete, misle da sve znaju. Sigurno je da im i treneri prodaju suplemente. Svako očekuje brz uspjeh, a brzog uspjeha bez tih suplementa nema. Ja svojim klijentima nikad nisam rekao u tim godinama da uzmu nešto. To je sve rekreativno. No ne može vas niko natjerati na nešto što nećete. Roditelji trebaju da pričaju s djecom, da upute djecu. Ne mogu kriviti nikoga za ovakvo nešto. Aminokiseline nisu loše, on se ne trebaju izbjegavati ako je osoba zdrava. Taj momak je imao astmu, a u sastavu je bilo mlijeko i to je razlog. Aminoksilina koja  ima sastav mlijeka je jako opasna za osobu koje boluju od astme. Roditelji trebaju da znaju kakve zdravstvene probleme imaju djeca i gdje i kako treniraju. Način treninga može izazvati problem kod djece sa astmom, ubrzan trening, ubrzan rad srca",
kaže Admir.



Dječaci su kupili aminokiselinu u teretani. Šesnaestogodišnji učenik Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu tragično je preminuo nakon korištenja aminokiseline poslije treninga u teretani. 

"Steroidi su jako opasni i s tim se ne treba igrati, posebno upozoravam te mlade koji idu u teretanu. Prilikom izloženosti većem naporu, tada se preporučuje uzimanje doze kreatina, da bi se nadomjestio taj prirodni balans u organizmu. On može štetno djelovati na bubrege, tako da  pogotovo ne bih preporučio ovoj dobi. Najbolje aminokiseline su BCAA, to su tri važne aminokisleine, leucin, izoleucin i valin. Ove tri aminokiseline su među devet esencijalnih, što bi trebale biti unešene kroz hranu. Te aminokiseline preporučujem, ali opet ne ovoj dobi, nego malo starijima, otpornijima" , kaže Šehić.

Na kraju ponovo upozorava roditelje da se upute u to šta djeca rade, gdje treniraju, ko ih trenira i šta konzumiraju. Kako god odgovornost je na njima kao roditeljima.

(Alen Avdić)

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.