31.12.2018. 11:59
1
Postoji li bolji poklon za Novu godinu? Političarima želim hapšenja i zatvor, a nama priče kao što je ova
Nama, ljudima sa praznijim frižiderom, skormnim kućama i polovonim automobilima, da nam 2019. donese više sreće i pameti još više. Da jedni drugima pomažemo, da budemo primjer i oslonac djeci u našoj zemlji. Baš kao što je to za kraj ove godine pokazao Mirza Sijerčić. Za mene najbolja priča i najbolji poklon za Novu godinu.

Još samo nekoliko sati 2018. je ostalo. Kada bismo razmišljali o tome šta je obilježilo ovu godinu, vjerovatno bi nam u glavi bile slike protesta, poskupljenja i sličnih nimalo lijepih dešavanja u našoj zemlji. No, bez obzira na svu bahatost i ciljano širenje mržnje među narodom, kako od političara tako i mnogih uhljeba,  ipak u ljudima i dalje postoji ono zrno dobra. Svjedočili smo tome lijepim pričama baziranim u BiH. Tako ću i ovom. Zadnjom za 2018. godinu s moje strane. 

Ovo je priča kojoj neću tražiti skrivenu namjeru, propitivati prethodne postupke i slutiti ishodu. Nije politička. Neću im dati i zadnje sate ove godine. Neću analizirati njihovu bahatost i lopovluke koje su svakodnevno sprovodili. Lopovima i kriminalcima mogu samo poželjeti što više ostavki, otkaza, isključenja, hapšenja i zatvora. 

Nama, ljudima sa praznijim frižiderom, skormnim kućama i polovonim automobilima, da nam 2019. donese više sreće i pameti još više. Da jedni drugima pomažemo, da budemo primjer i oslonac djeci u našoj zemlji. Baš kao što je to za kraj ove godine pokazao Mirza Sijerčić. Za mene najbolja priča i najbolji poklon za Novu godinu. 

"Neka se roditelji jave u inbox, želim da poklonim socijalizovanog psa sa komandama poslušnosti. Da u 2019. obradujemo mališana. Napomena: Samo za dijete za posebnim potrebama", stoji na Mirzinom FB profilu. 

Dakle, Mirza Sijerčić iz Sarajeva je danas odlučio pokloniti vrlo vrijednog i dresiranog psa djetetu sa posebnim potrebama.

"Odavno imam taj običaj da poklonim psa i sam sam pronalazio porodice, no ovaj put sam to preko mreža. Sada imam jednog jako dobrog psa, poslušnog, naučen komandama poslušnosti, razigranog, socijalizovan, i volio bih da obradujem neko dijete ovim poklonom. Važno je da dijete i njegova porodica imaju uslove da izdržavaju psa, ne mogu ga dati nekom ko ne može tog pas izdržavati, da se i pas pati. On može pomoći djeci u svakom segmentu. Naučen je na kuću, stan, polje. Može da boravi i u kućnim i vanjskim uslovima. Pas zaslužuje pažnju, a takva djeca se predaju psu i uvijek su s njim. To mi je važno", kaže za Source Mirza.

U pitanju je Cane Corso pasmina. Svestrani je radni pas koji se tokom historije koristio za ispunjavanje različitih zadataka. Koristi ih se kao pse čuvare u vojsci i policiji, a jednako dobro Cane Corso snaći će se kao običan kućni ljubimac.

"Jednom godišnje imam Cane Corso štence, ne proizvodim često, zato da bi svaki pas pronašao svoje mjesto, porodicu. Jako su temperamentni, karakterni, čuvaju kuću i porodicu. Nepovjerljivi su prema strancima. To je najbolja pasmina  za porodicu. Ne postoji nijedan slučaj napada na dijete. Njima su djeca na prvom mjestu. Kod mene je dosta djece prošlo obuku, ima dječake i djevojčice, i nikad se ništa nije dogodilo. Djeca od sedam godina vode pse od pedeset kilograma. Nijednom nije dijete oborio", priča nam Mirza.

Što se tiče životnog prostora preporučuje se držati ih u kući s dvorištem. 



"Ja ih držim iz ljubavi. A obuku radim namjenski za porodice, do 'zelenih' pasa koji idu u službu. Ali ja ne mogu da izvedem pse na test jer nemam registrovan poligon za obuku. Radim sa 'zelenim' psima, koji idu u kamp, te u kampu polažu test i idu u službu. Dakle, idu pod drugom školom u službu. Štene iz kvalitetnog uzgoja kreće se od nekih 700 eura sa svim papirima, čip, pasoš, rodovnik itd", kaže Sijerčić , koji nam kao pravi humanista nije htio otkriti vrijednost psa kojeg poklanja.

Ovaj na prvi pogled opasan pas postat će maza uvijek spremna na igru s djecom, odraslima, psima, ali i drugim životinjama. 

(Alen Avdić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.