7.1.2019. 17:19
3
"Nisam smio izaći iz kuće. Policija gleda a ljudi pucaju. Na ulazu u Memorijalni stoji vreća svinjskih ostataka"
Sinoć su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti uz Badnje veče dočekivali Božić.

Sjenu na one lijepe manire i običaje bacili su snimci o predbožićnoj povorci iz Srebrenice. 

Povorke auta, traktora, pucanje, ali i pjesme koje nisu blagdanske, tačnije četničke pjesme pjevale su se u ovom gradu tokom sinoćenje večeri.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je da je zabrinut zbog četničkih pjesama na proslavi Badnje večeri u nedjelju navečer u Srebrenici, kao i svinjskih ostataka koji su odloženi pored Memorijalnog centra žrtvama srebreničkog genocida u Potočarima.

Duraković je rekao da ga brine to što nacionalističke poruke iz Srebrenice na najvećih pravoslavnih blagdan nisu došle od pojedinaca ili grupe, već su „produkt organizirane politike lokalnih zvaničnika, iza kojih je stao i lokalni sveštenik“

Ostaci svinjskih dijelova odloženi su u nedjelju u blizini mezarja u Potočarima, dok je sinoć, uoći pravoslavnog Božića,  Srebrenicom kružio konvoj sa muzičarima i pjevačem, sa kojeg su pjevane četničke pjesme.

O svemu smo razgovarali sa Elvisom Špiodićem, predsjednikom Udruženja logoraša Potočara. 

(Alen Avdić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.