11.6.2019. 17:49
1
"Ovdje nema države, postoje samo lokalne kabadahije i entitetski šerifi"
Predsjedništvo BiH nije usvojilo odluku o angažiranju pripadnika Oružanih snaga BiH kao ispomoć na istočnoj granici zbog povećanog priliva migranata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odbio ovakvo rješenje i kaže da to nije nadležnost vojske.

"Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Preglasan sam u pogledu Frontexa i procedura govori da će se to vratiti na redovne sjednice. Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Šefik Džaferović je nakon sjednice kazao da kada je u pitanju migrantska kriza BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata. 

"Teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv", rekao je. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokazao je danas svojim glasanjem da ne želi rješavanje migrantske krize u BiH, izjavio je član PBiH Željko Komšić.

Nadam se da će do održavanja sljedeće sjednice Predsjedništva, gospodin Dodik promijeniti mišljenje, kao što je to već radio dosada", kazao je Komšić.

O ovoj temi razgovarali smo sa sociologom i političkim analitičarom Slavom Kukićem.

(Alen Avdić)

 

 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.