15.7.2019. 18:32
0
"Na Facebooku mi se javio muškarac i kaže da bi volio imati seks sa mnom. Kada se upalila kamera, bio je to moj profesor"
Kada je u pitanju sigurnost naše djece, uvijek se baziramo na ulicu i na područje blisko tome, no opasnost vreba sa svih strana. Bez izuzetka.

Sigurno je jedno, svoju djecu morate paziti, pratiti i razgovarati s njima svakodnevno. Posvetiti im više vremena nego bilo čemu drugom. Ako su vam ona najvažnija u životu. 

Nemojte misliti ako su u školi da su na sigurnom i da u svojoj sobi ne mogu zaglaviti u velike probleme. Svakodnevno čitamo o vršnjačkom nasilju, zlostavljanju, premlaćivanju, drogiranju, samoubistvima mladih. Poduzmite odmah korake da svoje dijete sačuvate. Budite mu roditelj, oslonac, zaštitar, prijatelj. Neko kome će apsolutno sve moći kazati. 

U ovoj priči ćemo se osvrnuti na nešto što je najstrašnije kada je u pitanju dijete, a to je seksualno zlostavljanje. I to u školi. Gdje mislite da je najsigurnije.

Jučer je na primjer Brittany Zamora, 28-godišnja učiteljica iz Arizone, koja je imala seks sa 13-godišnjim učenikom u nekoliko navrata, osuđena na 20 godina zatvora. The Sun piše kako su oni nekoliko puta imali spolni odnos u njenom automobilu i u učionici, a ona mu je slala i fotografije na kojima je naga. Kazna za ovaj prestup iznosi 44 godine, ali pošto je priznala da je kriva po svih deset tačaka optužnice i zbog nagodbe s tužilaštvom dobila je 20 godina.

Dakle, ni vaš sin, koji je ipak dijete, bez obzira što ima  15-tak godina, nije pošteđen nečijeg iživljavanja, koje mu kasnije  može poremetiti cijeli život i životna shvatanja.

A da sve ovo nije daleko od naših vrata, podsjetimo se nekih slučajeva zabilježenih u našoj zemlji.

Seksualna zlostavljanja učenika u BiH

Najviše vijesti koje govore o zlostavljanju djece u školama, mogli smo vidjeti iz Zenice, gdje je samo u jednoj godini bilo nekoliko prijava za zlostavljanje od strane nastavnika, ali i  vršnjaka.
Učeniku iz Medicinske škole u Zenici, kako je kazao u svojoj ispovijesti za medije, javljao se profesor i nudio seks. Iako nije znao s kim komunicira, mladić mu je kazao da nema ništa protiv homoseksualaca, ali da „nije od tog posla“. Međutim, profesor je nastavljao. Učenik je odlučio, zajedno s prijateljem, napraviti lažni profil i pripremiti mu zamku. Pozvao ga je na videopoziv i vidio da se radi o njegovom profesoru psihologije, kaže u ispovijesti za Avaz. 

"Na moj profil javio mi se nepoznati muškarac. Predstavio se da ima 30 godina, da mu se sviđa moja stražnjica, te da bi volio imati sa mnom seks. Javili smo mu se, razgovarali i tražili videopoziv. Kada se upalila kamera, bio je to moj profesor", kaže učenik.
Dječak ide kod psihologa i ima traume.

Nakon što učenik prijavio profesora koji mu je nudio seks, prijavljeno je i silovanje koje je prijavila učenica škole. Učenica je isticala da je silovana, a prema nezvaničnim informacijama i prije toga nadrogirana, dok druga strana tvrdi da je seksualni odnos dogovoren preko poruka te da se nije radilo o nasilnom seksualnom odnosu, kazali su iz MUP-a ZDK za medije.

Novi šokantan slučaj navodno dogodio se u Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić”, u Područnoj školi u Blatuši, gdje je otkriveno da je razrednik devetog razreda sa svog profila na Facebooku slao nemoralne poruke 14-godišnjoj učenici. Roditelji i djevojčica prijavili su slučaj direktoru škole, nakon čega je razredu koji pohađa učenica, promijenjen razrednik. Razrednik je negirao da je poslao ijednu spornu poruku i  i tvrdi da mu je profil hakovan te da je poruke slao neko treći. Djevojčica tvrdi da je osim nemoralnih poruka koje su stizale na Facebooku, dobivala i prijeteće poruke, ali i ponudu za seks.

Iz 2018. godine najpoznatiji slučaj optužbe za zlostavljanje je slučaj Sude Lavića, bivšeg direktora Desete osnovne škole na Ilidži, koji je u ponovljenom postupku osuđen na osam godina zatvora zbog krivičnog djela - spolni odnos sa djetetom. Lavić je dobio deset godina zabrane obavljanja profesionalne djelatnosti nakon izdržavanja zatvorske kazne. Lavića su navodno prijavile njegove kolege nakon što su primijetili da jedna učenica dolazi u specijalne prostorije škole od kojih ključeve ima samo direktor.

I jedan nastavnik iste ove škole je osumnjičen za bludne radnje nad učenicom te škole. Nastavnik se tereti da je uznemiravao učenicu osmog razreda, ali i još nekoliko drugih.

Profesor fizičkog vaspitanja u banjalučkoj Tehnološkoj školi je u Osnovnom sudu u Banjoj Luci osuđen na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja učenica u toj školi.

Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) , 20-godišnja vanredna učenica Mješovite srednje škole u Živinicama, prijavila je seksualno iskorištavanje koje je izvršio profesor ove škole. Bludne radnje su, navodno, trajale nekoliko dana.

Zbog čega smo spomenuli sve ove slučajeve? Zbog toga da svakog dana imate u glavi da je vaše dijete možda jedno od spomenutih. Da ukoliko primjetite ikakvo drugačije ponašnje kod djeteta, pružite mu pomoć. Da ga kontrolišete, pitate, pratite i zanimate se za njega. Mobitel od hiljadu maraka neće mu pružiti ono što mu treba, samo mu može dovući nevolju. Zanemarite sve drugo, posvetite se svom djetetu i stavite ga na broj jedan u svojoj svakodnevnici, ukoliko želite zdravu porodicu. 

(Alen Avdić)


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.