10.9.2019. 13:13
0
"Svete se Bakiru Izetbegoviću, a mi smo u kreditu i imamo djecu. Ko će me sa 55 godina, ni stražar ne mogu biti"
Danas su ispred Vlade FBiH stigli rudari iz Zenice i Breze kako bi se borili za svoja prava, te su blokirali glavnu cestu i saobraćaj je obustvaljen.

Stiglo je nekoliko autobusa s rudarima koji su mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo zbog zaključaka na sastanku koji je održan jučer.

Uz uzvike "Dolje Vlada", "Lopovi, lopovi" i "Mi nismo ped***, mi smo rudari", kazali su da neće odustati dok se njihov problem ne riješi.

U 11 sati predstavnici rudara ušli su u zgradu na pregovore, a prije toga su poručili da će, ukoliko ne bude rješenja i dogovora, usvojiti odluku o generalnom štrajku i masovnom protestu.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da će za rudnik Breza iznaći rješenje, ali za Zenicu danas nisu mogli ponuditi rješenje jer od tri aktivne jame samo jedna proizvodi.

"Žao mi je što nismo postigli dogovor. Ovo postaje teška omča oko vrata rudara. 13. septembra idemo u generalni štrajk. Rudari neće izaći iz jama. Pokazali smo da nećemo prihvatiti podjele i da ostajemo zajedno", kazao je predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Podsjetimo, njihov račun blokirala je Poreska uprava, zbog čega im topli obrok nije uplaćen.

Raniji sastanak sa čelnicima Elektroprivrede i resornog ministarstva nije donio nikakva rješenja. Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari se spremaju za generalni štrajk koji su najavili za 13.

Poručuju da nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencija porodica.

Policijski službenici Federalne uprave policije i MUP-a KS osiguravaju područje oko zgrade Vlade FBiH. 

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Almir Biber 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.