13.9.2019. 20:38
1
Napadali tržne centre, bankomate, benzinske pumpe, transport novca: Ovo su imena uhapšenih
Jučer je u policijskoj akciji Federalne uprave policije (FUP) kodnog naziva „Orka“ uhapšeno 13 osoba.

Službenici FUP-a od su pretresli 14 lokacija i pronašli oružje, eksploziv i drugu opremu korištenu za izvršenje krivičnih djela. 

Ovo je najuspješnija akcija FUP-a ove godine, a osumnjičene osobe se dovode u vezu s nizom krivičnih djela u posljednjih pet godina, kao što su pljačke bankomata, transport novca, benzinskih pumpi i napadi na tržne centre širom Federacije BiH.

Kako stoji, oni su prema procjeni stekli blizu milion KM, dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu.

"Radi se o licima koja su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti. Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti", navodi se u saopćenju FUP-a.

Objavljena imena uhapšenih

Riječ je o uhapšenima Rahmanu, Alenu i Melisi Begluku, Jozi Markiću, Skenderu Ćerkiću, Zoranu Mikuliću, Fadilu Pozderu, Mariju Pinjuhu, Samiru Habibiju, Mugdimu Omanoviću, Harisu Zuki, Radislavu Gavriću, Nihadu Bijelaku i Zdenku Galiću, koji se nalazi u zatvoru u Hrvatskoj, piše Avaz.

Rahman Begluk je navodno označen kao vođa kriminalne grupe koja se tereti za niz krađa, pljački i razbojništava. On je, kako navode mediji zbog istih krivičnih djela hapšen i prije dvije godine u akciji "Shark". I 2015. godine je bio poznat policiji. Begluk i još dva muškarca su tada bili osumnjičeni za provale u 17 kuća. Mediji prenose kako je Begluk provaljivao u trafostanice, odakle je krao dalekovode od Livna do Trebinja.

Predmet napada tržni centri, bankomati, benzinske pumpe

Uhapšeni u ovoj akciji se sumnjiče se da su u periodu od 2014. do 2019. godine, uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina te drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, počinili više od 29 krivičnih djela razboništava i teških krađa.

Predmet napada bili su tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transpori novca, te drugi privredni subjekti i fizička lica na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od milion maraka, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli više milionsku štetu, piše Faktor.

Grupa se sumnjiči i za krivična djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe automobila.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Tužilaštvu HNK.

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.