4.8.2021. 18:24
2
Problemi oko parkinga, problemi na svakom koraku: Nebojša Barta poziva građane da poštuju osobe sa invaliditetom
Nebojša Barta koji je u ime Udruženja "Denis Barta" pokrenuo tematiku parking mjesta za osobe sa invaliditetom. Pred kamerom Source.ba portala kaže kako se ne želi boriti samo za mjesto pred zgradom nego želi da se izbori za ista ptrava na prostoru FBiH i generalno u Bosni i Hercegovini, oko regulisanja i pravilonog postavljanja mjesta za parking.

Nije samo mjesto za parking u pitanju, Nebojša tvrdi da je tu još niz problema za koje se treba izboriti kako bi se poštovala sva zagarantovana prava. Kada je grad Sarajevu u pitanju, Općina Novo Sarajevo naručila je, pisali su mediji još 2018. godine, izradu Elaborata za označavanje slobodnih parking mjesta za automobile. Mjesta koja bi bila namijenjena osobama sa invaliditetom, za osobe s područja općine. No, nije samo u Sarajevu oko toga problem, problem ovog pitanja je mnogo rasprostranjeniji po cijeloj BiH. Taj problem treba što hitnije da se riješi, tvrdi naš sagovornik.


Pravilnikom iz 2015. godine uređuje se način i postupak obilježavanja vozila kojim upravlja lice sa invaliditetom ili kojim se prevozi lice sa invaliditetom, uvjeti dobijanja znaka kojim se obilježavaju ova vozila (u daljem tekstu: znak pristupačnosti), njegov izgled, način postavljanja i korišćenja, period važenja, vođenje evidencija izdatih znakova pristupačnosti, te način obilježavanja parkirališnog mjesta za ova vozila.

- Vozilo kojim upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima i vozilo kojim se prevozi lice sa invaliditetom, može biti obilježeno međunarodnim znakom lica sa invaliditetom. Pravo na rezervisano parkirno mjesto se može koristiti samo uz znak pristupačnosti - stoji u Službenom glasniku objavljenom  1. 12. 2015. godine koji je donesen  na osnovu člana 29. stav (5) Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", br. 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10 i 18/13).


- Parkiralište sa mjestima rezervisanim za parkiranje vozila kojim upravljaju lice sa invaliditetom, mora biti obilježeno, osim sa znakom parkirališta i dopunskom pločom koja označava parkirno mjesto rezervisano za lica sa invaliditetom -  stoji u pomenutom Zakonu.

U video prilogu možete poslušati šta nam je Nebojša Barta rekao, kako o parking mjestima, tako i o svim ostalim nagomilanim problemima koji tište osobe s invaliditetom i njihove porodice.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ: Kenan Ćemo
MONTAŽA: Kenan Ćemo

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.