8.8.2021. 17:29
0
Imam dijete sa poteškoćama u razvoju i samohrana sam majka, kaže Danijela Ristić Čekerevac iz Sarajeva
Pred kamerom Source.ba portala bila je Danijela Ristić Čekerevac, nakon što nas je pozvala i zamolila da se obrati javnosti o životu osoba sa invaliditetom odnosno osoba s poteškoćama u razvoju, osobama koje su atipične u društvu. Danijela ima trinaestogodišnjeg sina, u vidu koji smo snimili poslušajte njene svakodnevne brige i patnje.

"Strah i strepnja mene kao roditelja sa djetetom koje je sa intelektualnim poteškoćama, šta poslije mene, kad ja ostarim i napustim ovaj svijet? Šta će biti sa mojim dječakom koji ima samo mene?! Sa ovom brigom se budim i zaspem svaki dan", navodi Danijela u razgovoru.

Ristić Čekerevac pored sina Kristijana koji je dijete sa poteškoćama u razvoju, kćer je roditelja koji su oboje invalidi. Danijela ističe da je svakodnevna borba između nje i sistema ponekad dosta umori. Njen sin Kristijan ima svoju invalidninu. Ona navodi da mimo mjesečnog primitka tog novca, ona i njen sin nemaju apsolutno nikakva prava.


Danijelu je suprug ostavio prije, kako je navela u videu, više od deset godina, a alimentacije se rijetko sjeti. Kada se i odluči na to, taj iznos je 100 KM.

- Mene je tako zabolilo i dan danas me boli kada je njegov neurohirurg rekao 'Vi ste zakasnili', na šta sam mu ja odgovorila da su njegove kolege zakasnile. Ristić Čekerevac tvrdi da je sistem zakazao i da se djetetu nije na vrijeme otkrila prava dijagnoza u ranoj mladosti. - navodi ona pred kamerom Souce.ba portala. 



Danijela nam je odgovorila i na pitanje šta misli o tome zađto se roditelji i sistem zdravstva međusobno iznjegavaju u pojedinim situacijama. 

- Kočnica vam je u ovome što sistem uvijek traži rupu gdje će da nađe najslabiju kariku. Tu se uvijek nađe roditelj koji je podoban, a ne sposoban. Taj jedan roditelj može biti sporna karika, tvrdi naša sagovornica.

- Ima mnogo udruženja za djecu i osobe koje su kao moj sin, a nama pojedincima niko ništa. Udruženja imaju apsolutno veća prava, a samo uzmu novac i nikom ništa,  navodi Danijela u razgovoru pred snimanje priče. 


U videu koji smo odradili, Ristić Čekerevac  je nadležnima postavila i niz veoma bitnih pitanja na koja potraćuje hitne odogovore.



NOVINAR: Amer Mujezinović

SNIMATELJ: Kenan Ćemo

MONTAŽA: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.