21.9.2021. 12:40
0
Uzavrelo na Kosovu: Političari kritikuju trenutno stanje "zbog tablica", reakciju dala i ambasada SAD-a
FOTO: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavković
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodilo je u ponedeljak (20. septembra) akcije na graničnim prelazima na Kosovu koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja, javljaju regionalni mediji.

U opštinama na sjeveru Kosova sa većinski srpskim stanovništvom do sada je bilo moguće voziti automobile registarskih tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa sporazumom iz Brisela, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.


"Pozivam sve i okupljene ovdje na razum. Pozivam ih na mir, da ne nasjedaju na provokacije. Pozivam Prištinu da ne nasjeda na provokacije ili izazovu provokacije, a također pozivam i Beograd, pozivam državu Srbiju, pozivam predsjednika Vučića da nam pomogne", rekao je Goran Rakić, predsjednik kosovske stranke Srpska lista.


Aleksandar Vučić - biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)  - Biografije
FOTO: Aleksandar Vučić/agencije

Aleksandar Vučić uputio je poruku povodom tenzija koje su izbile na Kosovu:

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na sjeveru Kosova i Metohije. Sit sam, beskrajno sam sit priča o pozivima objema stranama jer sad pitam te što svaki dan pričaju o dvije strane ili pozivima objema stranama: Što je to Srbija uradila? Što su to Srbi uradili?", rekao je predsjednik Srbije. Dodao je da bi u slučaju potrebe pozvao pomoć za zaštitu srpskog naroda:

"Ako se nastavi ugrožavanje Srba pozvat ćemo Kfor da zaštiti živote i imovinu srpskog življa na Kosovu i Metohiji, ali pogrom i divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva nećemo dopustiti", jasno je poručio Aleksandar Vučić.


Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla naveo je da Srbija primorava građane da postave probne table an svoja vozila: 

"Odluka je legitimna zbog toga što, unatoč činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, država Srbija primorava građane koji su s Kosova da postave probne registarske tablice na svoja vozila za njihov ulazak u Srbiju", te je na srpskoj jeziku zatražio od lokalnog stanovništva na sjeveru da ne blokira ceste.




Lider Pokreta samoodređenje Albin Kurti dao je svoj komentar na situaciju:

“Pet dana od isteka roka predviđenog sporazumom o slobodi kretanja Ministarstvo unutrašnjih poslova je preduzelo potrebne akcije u vezi konfiskacije svih ilegalnih tablica unutar teritorije Republike Kosovo. Kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira koje su nacionalnosti vlasnici vozila s nevažećim tablicama - one se oduzimaju”, kazao je Kurti.


Poteze na sjeveru Kosova potvrdio je na svom Facebook nalogu kosovski ministar policije Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka, javlja RFE:

"MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma od 14. septembra 2016. godine, doneo odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama",
navodi Svečlja.
 

Predstavnici Evropske unije pozvali su Kosovo i Srbiju da hitno smanje tenzije na terenu, te su im poručili sljedeće:

"Pozivamo obe strane da se suzdrže od jednostranih akcija i smanje tenzije odmah", poručio je portparol EU Peter Stano, potvrdivši da zvaničnici EU pomno prate razvoj situacije na severu Kosova.

Ambasada SAD je na Twitteru navela da će sa posebnom pažnjom nastaviti da prati sva dešavanja.




U videu koji je pripremila ekipa Radio Free Europe-a pogledajte trenutni pogled situacije na Kosovu:





Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je tim povodom da izjave Albina Kurtija kako mu dijalog s Beogradom nije prioritet nisu iznenađujuće, ali su "za žaljenje“:


Ana Brnabić nazočit će inauguraciji Željke Cvijanović
FOTO: Ana Brnabić/agencije

"To ukazuje na neozbiljnost političkih elita u Prištini. Smatram da je dijalog jedini način za dogovor o normalizaciji odnosa dviju strana i za napredak i stabilnost. Uostalom, Priština bez tog dijaloga nema naročitu perspektivu jer više od polovice zemalja svijeta nije priznalo tzv. neovisno Kosovo", dodala je srpska premijerka, prenosi DW.
 


(Amer Mujezinović)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.