22.9.2021. 14:50
0
Huligani na fudbalskim utakmicama, moramo li biti?! Kako navijati za klub, a ostati 'saburli' ..
Ove godine, dešavanja u septembru nisu po prvi put, da navijači Veleža i Zrinjskog budu u nevjerovatno (ne)sportskoj situaciji u toku utakmice. Nisu samo oni u ovakvom 'slatkom problemu', ima takvih dešavanja širom regije.

Slične probleme ovim septembarskim, imali su u mjesecu aprilu ove godine, ali i prethodinih godina i scenario se ponavlja iznova i iznova. Nije (izgledea) toliko do fudbala, koliko i do nacionalnih podjela u gradu na Neretvi. Dođe nekako zaključak da su neredi prije igranja i na utakmicama 'dugogodišnja tradicija'.


Tom prilikom se oglasio gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, te je naveo da se takve scene više neće vidjeti na utakmicama. Izgleda da nije bio upravu, a evo šta je izjavio u mjesecu aprilu nakon nereda dvije navijačke skupine iz Mostara:

- Ovim putem upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napad na privatnu imovinu i građane koji se dogodio u naselju Donja Mahala. Posebno što se napad dogodio za vrijeme trajanja policijskog sata. Od pripadnika MUP-a tražimo da u što kraćem roku javnosti predoči detaljno izviješće o sinoćnjim neredima, a da se svi vinovnici procesuiraju i primjereno kazne – stoji u saopćenju gradonačelnika Mostara u povodu sinoćnjih nereda. 

Nakon što je ovo izjavio (u mjesecu aprilu 2021; op.a.), izrazio je nadu da se takve slike iz grada Mostara neće ponavljati. Nisu navijači, ili bolje rečeno huligani iz ovih dvaju klubova čelai pa su napravili nered na utamici odigranoj na stadionu Rođenih, u Mostaru.


Velež će vjerovatno biti kažnjen nakon svega, a razni su oblici i vrste kazni za ovakve nemile scene na utakmicama. 

- Dok su fudbaleri Borca slavili gol sa svojom klupom, te su svi bili na svojoj polovini terena igrači Veleža krenuli su sa centra u želji da to iskoriste i postignu pogodak, ali Topalović im nije dao znak da to urade, te je poništio njihovu akciju. U toj je situaciji pokazao i žuti karton Edi Vehaboviću koji će morati propustiti naredno kolo, što je izazvalo erupciju nezadovoljstva na tribinama i terenu, a ona je trajala sve do odlaska na odmor. - prenosi 'meridianbetsport' portal.


Prisjetimo se kako je to izgledalno u mjesecu aprilu:

- Skupina od oko 50 mladića, pripadnika Ultrasa, navijačke skupine nogometnog kluba Zrinjskog, sinoć (04.2021.) je upala u mostarsko naselje Donja Mahala u vrijeme policijskog sata i sukobila se s mještanima i skupinom Red Army, navijačima nogometnog kluba Velež. - prenosi gol.hr portal.

 

- Borac, koji će u narednom kolu dočekati Sarajevo, trenutno se nalazi na petom mjestu sa 13 bodova, dok je Velež s bodom manje jednu poziciju ispod, a u narednom će kolu gostovati Tuzla citiju - prenose specijalizovani sportski mediji.


Predsjednik Sportskog saveza Mostara Senad Kevelj podsjetio je u aprilu ove godine na to da su posljednja četiri mostarska derbija protekla bez ikakvih problema i incidenata. Istakao je to uz nadu da će tako biti i ovog puta, bez obzira na tenzije i važnost utakmice za oba kluba. (april, 2021.):

“Mostar ima privilegiju da ima gradski derbi. To je dobro za sport i za grad. A, sport kod nas je u ekspanziji. Fudbalski teren je mjesto na kojem se treba dokazivati ko je kvalitetniji i bolji, i to nikako ne smije biti ulica. Ulica je nešto što nam najmanje treba u ovom trenutku. Nadam se da će se nakon subote pričati o utakmici i rezultatu, a ne o neredima”, rekao je tada Kevelj. 

Za komentar o dešavanjima na utakmicama u BiH upitali smo i Zlatana Nalića, trenera iz BiH, evropskog prvaka u fudbalu (Swe):

"Nisam gledao utakmicu i za dešavanja znam ovo što pročitam u našim medijima. Žao mi je naravno što se ovakve stvari dešavaju u BiH! Ja sam uvijek za ispravnost pravnog sistema i ponašanja u skladu sa istim u svim drzavnim segmentima a ne samo u svijetu fudbala. A Mislim podjednako i na službena lica, aktere i građane", naveo je Zlatan Nalić u komentaru za Source.ba portal.

 

Glavni i odgovnri urednik SportSport.ba portala za Source.ba, Adnan Beganović. dao je opširan i veoma jasan komentar o dešavanjima na utakmicama u BiH, dotakli smo se i teme huligana i njihovog ponašanja:

- U državi u kakvoj živimo nezahvalno je komentarisati bilo šta. Uvijek si nečiji, radiš za nekoga ili protiv nekoga. Refleksija iz općeg stanja bosanskohercegovačkog društva. Očito je da problemi postoje, no ako ćemo biti iskreni, onda moramo reći da nisu manji ili veći nego što su bili prije nekoliko godina. I danas kao prije nekoliko godina imamo klubove koji elitni rang igraju na "livadama", u Evropi slavimo prolazak jednog ili dva pretkola, a dva kvalitetna driblinga na utakmicama elitnog ranga za nas su čudo. Onda tu još dodajmo i suđenje, koje bi moralo biti bolje i dobijemo šta smo dobili sinoć. Naravno, treba biti iskren, i veliki broj fudbalskih radnika je zapravo zalutao u fudbal. Svaki svoj neuspjeh pokušavaju opravdati na razne načine, a svoj rad ili nerad, nikada neće dovesti pod znak pitanja. Izgube se tri utakmice, treneri lete, dovode se novi i tako iz godine u godinu. Ne odigraš dobro, kriv je sudija i zapravo se vrtimo u začaranom krugu . navodi Beganović na početku svog osvrta, dodaje i ovo:


"Što se tiče konkretno sinoćnjeg meča bilo je vidljivo da je atmosfera pred usijanjem od prvog sudijskog zvižduka i da se glavni sudija nije najbolje snašao u takvoj atmosferi. Vidim da se dvije situacije sa meča na forumima i društvenim mrežama ponajviše izdvajaju, a radi se o jednom duelu u šesnaestercu gostiju nakon kojeg sudija nije pokazao na bijelu tačku i prekršaj na nekih 20-ak metara od gola Veleža koji je prethodio vodstvu Borca. Moje misšljenje je da je sudija Topalović ispravno postupio kada nije pokazao na bijelu tačku, ali isto tako i da je pogriješio kada je dosudio prekršaj Isića nad napadačem Borca nakon kojeg je pao pogodak. To je moje mišljenje što se tiče tih spornih odluka, a vjerujem da će Komitet za sudije i suđenje dati svoj stav po tom pitanju. Trebali bi to uraditi, iako je praksa u mnogim evropskim državama da članovi tih komiteta ne objašnjavaju svaku svoju odluku javnosti. No, ovdje je situacija specifična pa smatram da bi bilo dobro kada bi se javno očitovali po tom pitanju", naveo je Adnan Beganović, glavni i odgovnri urednik SportSport.ba portala.


Beganović nam je, kao iskusni sportski novinar dao i komentar na (ne)sportsko ponašanje nakon utakmice:

"Prekid i dešavanja nakon toga, mislim na ovaj napad u Jablanici u tunelu na službena lica su za svaku osudu. Neprihvatljivo je da se to dešava. Zakazalo je osiguranje na utakmici. Siguran sam da je od tih 30-40  'navijača' bar njih desetak bilo pod dejstvom alkohola i opijata i zapravo je prava sreća pa niko nije stradao. Pohvalio bih fudbalere Veleža koji su u toj situaciji stali uz svoje kolege iz protivničkog tabora i to je ono što mi daje nadu da ipak ima izlaza iz ove situacije. Sačekuša u tunelu, zatim bacanje baklje u automobil i fizički napad sa šipkama na službena lica je nešto što svako normalan mora osuditi. Tu nema opravdanja, pa taman da je glavni sudija meča dao tri gola za Borac. Neko je mogao život izgubiti i to nije floskula, doista se to moglo desiti. Sreća pa nije, no svi zajedno se moramo potruditi da do ovakvih situacija više nikad ne dođe." navodi Adnan Beganović. 


Na kraju, dodao je da smatra kako se dijalogom može sve riješiti te smatra da uposleni iz fudbalskog saveza BiH trebaju napraviti jedan sastanak sa klubovima na kojem će se otvoreno pričati o problemima. To je veoma opšširna i konkretna poruka jednog sportskog novinara, navijača, a na prvom mjestu ćovjeka. Na kraju  je naveo da ipak nažlost nije optimista da će se to desiti. Ne smijemo zaboraviti da je fudbal samo igra, naveo je Beganović.



(Amer Mujezinović)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.