11.11.2021. 16:20
0
Šta dalje: Escobar bio i otišao! Doći će, navodno, opet u BiH
Boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini prethodnih dana, a nakon njegovog odlaska mnogo stvari rečeno je. Gabriel Escobar najavio je ovim putem da između njega i BiH mnogo je viđanja koja će uslijediti nakon ove posjete.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena, Gabriel Escobar, zamjenik je pomoćnika državnog sekretara SAD-a, a dolazio je u Sarajevo povodom pokušaja saslušavanja svih strana i eventualnog smirivanja situacije. Po dolasku u glavni grad BiH, uputio se odmah u rezidenciju američkog ambasadora Erica Nelsona.

Komentarišući posjetu Escobara, prenose regionalni mediji, premijer RS-a Radovan Višković kazao je kako očekuje da 'Escobar posjeti Sarajevo, pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav'. Mnoge ljude ova konstatacija iznenadila je i to uveliko.


Zanimljiva činjenica je da je nešto prije Escobarovog dolaska u BiH, on Washingtonu razgovarao sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović koja je zatražila 'izbalansiraniji pristupa prema BiH'.

Na upit novinara Radija Slobodna Evropa koji je glasio 'Je li Vaša posjeta dio pritiska o kom ste govorili, a koji SAD i EU vrše kako bi u BiH ubrzale reforme na putu eurointegracija?' gospodin Escobar je odgovorio:

"Ne bih to nazvao pritiskom, prije bih kazao da kako je riječ o partnerstvu. Dayton (Daytonski mirovni sporazum) je očuvao mir kroz 25 godina i naša je namjera doći i izraziti našu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu. Osim toga, želimo održati seriju sastanaka i razgovarati o potencijalu za ekonomski razvoj regije i kako Amerika može pomoći da se kreira mogućnosti koje bi Balkan stvarno iskoristiti."
naveo je on u odgovoru.


Escobar je novinarima obrazložio šta podrazumijeva pod terminom 'pomoć BiH':

- Nudi se mnogo načina pomoći. Najprije, moja poruka EU je da je Balkan područje koje pruža mogućnosti. Volio bih vidjeti da se proces proširenja ubrza. Volio bih, također, ohrabriti američke i evropske kompanije da vide Balkan onakvim kakav on jeste - tržište u nastajanju, tržište koje se brzo razvija, s ogromnim brojem talentiranih, dobrim univerzitetima i izvanrednim geografskim položajem. - naveo je Escobar u odgovoru na ovo pitanje.

Nadalje, na upit novinara o susretu s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, zamoljen je da konkretizira šta je to on njoj poručio u toku razgovora:

"Moja poruka njoj bila je kao i poruka svim drugim liderima u regiji. Dayton je očuvao mir 25 godina. On je osnova naše politike. Svaki korak ka potkopavanju Daytona, uključujući i ono što Milorad Dodik sad radi, je jako štetno i veoma destabilizirajuće prema regiji." odgovor je Escobara na upit o nedavnom razgovoru njega i Cvijanović.


"Jasno da ni ja ni bilo ko rat kao opciju nije prizivao ni u jednom momentu. Saglasni smo da treba očuvati stabilnost i mir. Ponudio sam da svi oni koji zveckaju oružjem trebaju biti predmet brzih intervencija međunarodnih snaga i da niko ne smije upotrebljavati oružje protiv drugih", kazao je Dodik.

"Ja već imam sankcije SAD-a. Nismo pričali o sankcijama", naglasio je Dodik.


Kad je u pitanju mišljenje drugih političara u BiH, svoje mišljenje dao je i Damir Mašić, kadar SDP-a:

- Ja sam u Parlamentu Federacije BiH, kao dio delegacije oba doma, imao priliku razgovarati sa specijalnim predstavnikom Predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan, gospodinom Gabriel Escobar-om  - naveo je političar Damir Mašić.


Dodao je Mašić kako je situacija u BiH posljednih 15 godina sve gora i gora:

"Prelomni trenutak je predstavljao obaranje Aprilskog paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine, dolazak Milorada Dodika i SNSD-a te godine na vlast u RS-u, ali i izostanak jačeg prisustva administracije SAD-a u našoj zemlji. To je otvorilo prostor, prije svega Rusiji, za jačanje svog destruktivnog uticaja u našoj zemlji preko Dodika i institucija RS-a. U svom izlaganju sam apostrofirao pozicije i prijedloge SDP-a BiH u vezi cjelokupne situacije, koje u potpunosti korespondiraju i sa očekivanjima ogromne većine građanki i građana u našoj zemlji", naveo je Mašić u svojoj Facebook objavi.





U subotu je Dodik u Banjoj Luci bio domaćin predsjedniku mađarske vlade, Viktoru Orbanu. Prošlu nedjelju se Dodik i to iza zatvorenih vrata, u centru Ljubljane sastao sa Janezom Janšom, slovenskim premijerom. Janšina zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom. NEma sumknej da je je jedna od tema bio i boravak Escobara u Sarajevu.

Bio je kratko i otišao nakon zvanične posjete Bosni i Hercegovini, specijalni izaslanik američkog predsjednika Joa Bidena za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar. Naveo je da će se opet pojaviti ukoliko to bude potrebno. Na nama ostaje da vidimo da li je išta dobroga donijela njegova posjeta našoj zemlji.



(Amer Mujezinović)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.