19.11.2021. 15:40
1
Sklonite se s ulice i bavite se korisnim radom
Džemal živi u Sarajevu, najveći doprinos dao je na polju očuvanja tradicije kao igrač - plesač, plešući više od tri decenije. Kao umjetnički rukovodilac i koreograf, skoro dvadeset godina radi sa djecom i mladima.

Urednik je i voditelj podcasta "Zmajevo lice" čiji je ujedno i autor, kroz koji obrađuje različite teme u lokalnoj zajednici i društvu. Autor je paketa didaktičkih igara za djecu sa teškoćama u razvoju i time je pokušao pomoći djeci sa teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, te olakšati rad kolegama - nastavnicima, ustanovama i institucijama koje rade sa ovom populacijom.


Nakon snimanja za Source, Džemal je kazao: 

"Teško je difinirti kulturu, jer svako ko se bavi kulturom i umjetnošću uopće, sigurno ima neku svoju definiciju, pa tako i ja. Posebno sam vezan ta tradicionalnu kulturu i stvaralaštvo koje je sastavni dio mog života od moje osme godine. Danas, sa četrdeset i jednom godinom života, i trideset i tri godine umjetničkog rada, sa sigurnošću tvrdim da su to godine protkane najljepšim sjećanjima i uspomenama na divna i neraskidiva prijateljstva koja i danas traju, sjećanja na više hiljada nastupa, koncerata, domaćih i međunarodnih saradnji, te neprocjenjivih uspomena sa putovanja iz Turske, Austrije, Luxemburga, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Tunisa, Jordana, Katara, Turkmenistana, Kazahstana, Maroka, Albanije, Kosova, Češke, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske itd.", navodi Hurić. 



- Kroz sekcije i školu folklora svih ovih godina prošlo je više od 5000 članova, koji su izrasli u časne i plemenite ljude, koji također smatraju da je folklor pored formalnog obrazovanja odigrao najbitniju ulogu u njihovom životu, njihovom odrastanju, sazrijevanju, a kasnije u svim životnim i poslovnim uspjesima. Stoga, u konačnici mogu reći: „Folklor je više od igre, folklor je život, folklor je igra za život cijeli - zaključak je našeg gosta Džemala Hurića.  



NOVINAR: Amer Mujzinović 
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.