27.12.2021. 13:12
0
Macan nije, policajce Adisa i Davora navodno je upucao Savo Marinković: Da li se slučaj iz Sarajeva privodi kraju?!
FOTO: Agencije; Instagram
Kriminalcu Aleksandru Macanu koji je prvooptuženi za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujianovića u Sarjaevu prije tri godine, prijeti najstroža kazna, propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Macanu prijeti i do 40 godina zatvora, kazao je nedavno za medije bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac. 

“Ne sumnjam da će Tužilaštvo podići optužnicu, ne sumnjam da će je Sud potvrditi, sudski postupak će pokazati svoje. Ako Tužilaštvo ima čvrste dokaze protiv prvooptuženog Aleksandra Macana onda se bliži kraj istrage što se tiče samog ubistva”,
rekao je tada u razgovoru za medije Pećanac.

“Imate dvije teze, ako je izašao iz zemlje, treba pitati Graničnu policiju, znam da je direktor policije govorio da mu fali 1200 policajaca, ali do sada se moralo nešto učiniti. Ako je ostao u BiH onda je to na čast i obraz svih službi u BIH koje nisu mogle da ga otkriju”, poručio je Nermin Pećanac.


Aleksandar Macan, prvoosumnjičena osobba u predmetu ubistva dvojice sarajevskih policajaca, predao se nadležnim organima u Sarajevu. nakon što je bio u bjekstvu nešto duže od mjesec dana. Informaciju su odmah po njegovoj predaji potvrdili u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

“Neka se ne igra niko, ni Tužilaštvo ni Sud da potegne pitanje nagodbe sa ubicom policajaca. Ako nemaju neke odgovore ima 16 službi koje mogu da daju odgovore”, naveo je  jasno Nermin Pećanac u odgovoru o potezima koje treba poduzeti pri rasvjetljavanju okolnosti oko ovog slučaja koji nije rješen već tri godine. Policajci su ubijeni 26. oktobra 2018. godine.


"Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Aleksandar Macan predao se postupajućim tužiteljima Kantonalnog tužilaštva KS-a. Znači, direktno je došao u Tužilaštvo, nakon čega je od strane SIPA-e lišen slobode i predat u nadležnost kantonalnog Suda Sarajevo zato što mu je određen pritvor”, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo o ovom slučaju.

Policajac Davor Vujinović tada je teško ranjen, te je kasnije podlegao povredama, a njegov kolega  Adis Šehović podlegao je od zadobijenih povreda na mjestu pucnajve.

- Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Aleksandar Macan predao se postupajućim tužiteljima Kantonalnog tužilaštva KS-a. Direktno je došao u Tužilaštvo, te je nakon toga od strane SIPA-e lišen slobode. Nakon toga predat u nadležnost kantonalnog Suda Sarajevo - navedeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.



Duško Tomić koji zastupa jednog od osumnjičenih za zločin ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, za  medije u BiH izjavio kako je ubica tih policajaca, osoba za kojim se traga već tri godine,  Savo Marinković. U narodnu je poznat kao osoba s povelikim kriminalnim dosjeom. Za njega se zna da je trenutno u zatvoru u Njemačkoj. Ove informacije je tužiteljima u Sarajevu kazao Aleksandar Macan, nakon što se predao nadležnima. Macan se sam predao policijskim i sudskim organima u Sarajevu, a nakon što je za njim još prije mjesec dana raspisana potjernica.

Zloglasni Aleksandar Macan za svog advokata odabrao je Duška Tomića te je zatim u njegovoj pratnji stigao u kantonalno tužilaštvo, nakon što se mjesec dana skrivao od organa gonjenja.


Tomić je naveo veoma bitan detalj u slučaju ubistva policajaca. Kazao je javnosti kako je Macan sam tužioccima nakon predaje priznao da je sudjelovao u pokušaju krađe automobila. Ogradio se od navoda je je on pucao na policajce, kazavši da je vatru iz oružja otvorio Marinković.

Prema pravosudnim tijelima Bosne i Hercegovine advokat Tomić uputio je molbu  da što prije poduzmu mjere kako bi Marinković bio izručen iz Njemačke ka BiH. Navedeno je da bi on tamo uskoro trebao biti pušten iz zatvora, nakon čega bi zvanično trebao biti dostupan organima gonjenja. 
 

Nadležne službe, kao i porodice ubijenih policajaca nadaju se pronalasku konačnog rješenja ovog slučaja, tri godine od samog događaja. 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.