24.1.2022. 11:42
0
U Sarajevu se uvijek išlo na pijacu, nije da je pojeftino ali ..
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini na prostoru naše države (u dijelu koji pripada FBiH) nije izvršena niti jedna izmjena ključnih odredaba koje se odnose na prodaju vlastitih proizvoda u pijačnim prostorima, a od strane registrovanih poljoprivrednih proizvođača, takozvanih OPG-ova.

U vidu regularne primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Službene novine Federacije BiH" broj 79/17) a koji se dotiče i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava - tu se oglasilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Oni su povodom ove teme, službenim se upitom obratili Federalnom ministarstvu trgovine i od njih su dobili ovaj odgovor: 

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini nije izvršena niti jedna izmjena odredaba koje se odnose na prodaju vlastitih proizvoda na pijaci od strane registrovanih poljoprivrednih proizvođača, OPG-ova. Isti, kao i do sada, mogu vršiti prodaju svojih proizvoda na pijaci.", stoji u odgovoru koji je upućen ministarstvu.


- Članom 39 a. Zakona propisana je i obaveza organizatora tržnice/pijace na malo da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na tržnici, osnosno pijaci - stoji to kao navod u službeno aktuelnim pravilima poslovanja u okviru pijačnih prostora.


Dakle, izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini nije se na drugačiji način uredio status porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Nadalje, oni vlastite proizvode na pijaci mogu slobodno prodavati, takav trenutni status zakosnih okvira nije u koliziji sa odredbama Zakona o poljoprivredi - navodi se u jednom od tekstova o ovoj vrsti prodaje proizvoda.



Slijedi nekoliko komentara koji smo pronašli na internet forumima:

"Ja idem redovno na pijacu... dva puta sedmično, kupujem svježe voće i povrće za kućanstvo .. Ovdje kod nas ,recimo u Tz. baš i ne volim šetati pijacom, obavim sve u kratkom roku i idem kući. A zašto? Zato što me nervira stotinu onih glasova - hodi seko svježa sira, lijepa kajmaka, banane danas 1.5 KM seko .."

"Cijene u BiH su skoro kao u Njemačkoj, ima nešto jeftinije, a nešto skuplje, što se osnovnih namirnica tiče tu je to, s time da prosjek njemačke plate dosta viši od bosanske. Ja potpuno razumijem teški bosanski život i borbu za preživljavanje, ne razumijem kukanje a ni  ku**enje. Jagode u njemačkoj su cca 4€ kg, koje su inače uvoz iz Italije ili Španije."

"Inače, ja volim pijacu, nekad mi je najdraža i najbliža bila na Otoci, ali su sad dole pravo bezobrazni s cijenama postali! U posljednje vrijeme volim otići na Ciglane samo se teško nakanim jer mi je daleko, ali su najjeftinija pijaca iako i oni nekad budu bezobrazni!"



Prema trenutno aktuelnom cjenovniku koji se nalazi na web stranici  KJKP "TRŽNICE-PIJACE" d.o.o. Sarajevo, navedeni su naredni detalji:

- Iznajmljivanje stolova/tezgi za prodaju voća i povrća, cvijeća, ljekovitog bilja i sl. za jedan dan - 8,00 KM + korištenje vage 2,00 KM

- Iznajmljivanje kioska/box-a za prodaju tekstilne robe, plastike i sl. površine 4m2+2m2 manipulativnog prostora - 12,00 KM dnevno



Što se tiče kupovine odjevnih predmeta, taj dio je većinom prešao na digitalu, odnosno nabavku preko online trgovina/nabavljača. Postoje i dalje oni koji odvoje vremena za takav vid kupovine, ali brz život mnoge je natjerao da se prilagode novim trendovima pa tako hranu, piće i odjevne predmete sve češće mnogi kupuju preko online aplikacija. Djeluje to brže, lakše i iz udobnosti doma može se naći nešto za sebe a da ne mrdnete.


Ove sedmice ekipa Sourcea obići će i jednu od sarajevskih pijaca, te se uživo uvjeriti u trenutno stanje i raspitati o tome kakva je kupovna moć naših građana. Da vidimo živimo li kao begovi ili u nekom rangu 'srednja žalost' jer sve ode u nebesa, a narodu plaće/penzije ostale iste. Bar onima koji imaju sreću da su uposleni/penzionisani i imaju novaca za koliko toliko pristojan život.



NOVINAR: Amer Mujezinović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.