7.2.2022. 18:20
1
Stari Grad, Sarajevo: Stanari ne dozvoljavaju gradnju, a Općina jasna u svom stavu?!
Povodom nedavnog poziva upućenog redakciji Sourcea od strane građana iz ulice Maguda, koji predstavljaju neformalnu grupu 'Zgrada', objavili smo njihov apel na šta je reagirala i Opčina Stari Grad.

Priča je dobila nekoliko svojih nastavaka, među kojima je i ovaj priloženi video, kao i najnoviji komentar nadležnih i Općine Stari Grad.

Nakon objave medija, među kojima smo i mi objavili apel građana iz sarajevske ulice Maguda stacionirane na području općine Stari Grad u Sarajevu  (možete pročitati na OVOM LINKU)  - regovali su iz Općine demantom LINK TEKSTA.

Nakon ovih tekstova, objavljen je i OVAJ TEKST koji je naglašen na Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika.


Naša ekipa opet je izašla na teren i snimili smo stanare zgrade koji su oformili grupu 'Zgrada'. Pozvali su nas na teren nakon njihove press konferencije od prije nekoliko dana u Sarajevu. Radi transparentnog pristupa tematici i naravno ne stajanja ni na jednu stranu, uposlenima u Općini Stari Grad poslali smo upit vezan za pomenutu problematiku. 


Željeli smo čuti/pročitati i mišljenje načelnika/odnosno nekoga iz Općine ko je zadužen za ovaj slučaj, a sve u cilju uvrštavanja tog komentara u finalni tekst s video materijalom zabilježenim na lokaciji koja se spominje kao 'kritična'. Uposleni iz sarajevske Općine Stari Grad uputili su nam sljedeće odgovore: 


- Općina Stari Grad Sarajevo je već ranije pojasnila da je Regulacioni plan “Alifakovac-Babića Bašča” na osnovu kojeg je dozvoljena gradnja na predmetnoj lokaciji usvojen je u skladu sa važećim zakonskim rješenjima 2018. godine, a procedura izrade istog započeta je 2016. godine. Naime, prilikom usvajanja istog, subjekat pripreme plana je bila Gradska uprava, a nosilac izrade Zavod za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo. Napominjemo da je izmjena i dopuna Regulacionog plana "Alifakovac-Babića bašča" provedena u toku 2020. godine i ista se odnosila na katastarske čestice označene kao 469 i 470, K.O. Sarajevo IX, a koje nisu u obuhvatu ulice Maguda. - navedneo je na početku njihovog obraćanja.


"Parcele su formirane u skladu sa važećom provedbeno-planskom dokumentacijom i Projektnim zadatkom Federalne geodetske uprave o usklađivanju podataka katastra i zemljišne knjige. Dakle, sve radnje koje su dosad poduzete, u skladu su sa zakonskim propisima. Činjenica da je objekat u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine "Historijski urbani krajolik Sarajeva" ("Službeni glasnik B i H" br. 1/21), ne sprečava gradnju u skladu sa svim propisanim uslovima.", kazalči su iz Općine Stari Grad.


- Ističemo da je Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za urbanizam zaprimila zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na lokalitetu Maguda, te da je započet upravni postupak. Dakle, urbanistička saglasnost nije još izdata, ali je pokrenut postupak - navode oni i dodaju: 


"Služba za urbanizam će, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, Regulacionom planu, te Odluci o provođenju Regulacionog plana, kao i drugim relevantnim zakonskim i podzakonskim aktima, u postupak donošenja urbanističke saglasnosti uključiti sve relevantne institucije, uključujući i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, kao i druge institucije čije stručno mišljenje je neophodno u ovom postupku. Odbacujemo tvrdnje o navodnom klizištu, s obzirom na to da je riječ o uslovno-stabilnom terenu, za koji je predmetnim Regulacionim planom utvrđeno da se izgradnjom vrši stabilizacija padina, u skladu sa svim propisima i usklađivanjem projekta sa geoinžinjerskim uslovima sanacije terena. Prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti – ukoliko se steknu uslovi za istu, bit će propisane i posebne mjere shodno predmetnom lokalitetu, te stabilnosti terena.", stoji u odgovoru nadležnih u Općini.  


- Još jednom naglašavamo, Općina Stari Grad Sraajevo će u postupak uključiti sve relevantne institucije i u postupku odlučivati na osnovu stručnih mišljenja i smjernica. Nema mjesta za neosnovane sumnje da će se na bilo koji način ugroziti sigurnost građana ili njihove imovine jer se i u ovom i svakom drugom postupku, postupa isključivo prema zakonskim propisima. Eventualna gradnja bit će dozvoljena samo i isključivo prema usvojenom Regulacionom planu, te stručnim mišljenjima relevantnih institucija - stoji u zaključku odgovora iz Općine Stari Grad u Sarajevu, a po pitanju bunta građana koji su se požalili na uvjete stanovanja i objavili kako se na spornom lokalitetu planira izgraditi objekat koji građani, jasno je iz razgovora, ne žele na toj lokaciji.


Detlje pogledajte u video prilogu snimljenom s predstavnicima neformalne grupe građana 'Zgrada' (stanara u ulici Maguda, u Sarajevu).



NOVINAR: Amer Mujezino0vić
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.