10.2.2022. 13:46
0
Princ u Sarajevu: Filip i Danica Karađorđević nakon šetnje gradom zasladili uz Dinastiju!
Srpski princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom posljednjih dana bio je u posjeti Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Posjetom glavnom gradu Bosne i Hercegovine privukli su mnogo pažnje u javnosti.

Princ Filip Karađorđević je rođen u Americi. Živio je tamo sve do jula 2020. godine, kada se  sa porodicom zvanično preselio u Beograd. U glavnom gradu Srbije je zatim pokrenuo i privatni biznis.

U glavnom gradu BiH, prilikomm posjete sastao se Filip sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, a sa porodicom je prošetao i uživao na Baščaršiji koja je jedno od prvih mjesta na spiskovima svih onih koji dođu u oblizakak garada Sarajeva i okolnih mjesta. Prije susreta sa mitropolitom Hrizostomom, princ Filip, princeza Danica i princ Stefan posjetili su Sabornu crkvu Roždestva Presvete Bogorodice.

Nemanja Đureinović, starješina Sabornog hrama, upoznao je Karađorđeviće sa historijom crkve, ističući da je velika čast što nakon 102 godine muški član porodice Karađorđević posjećuje ovu bogomolju. 

- Imali smo 1920. godine posjetu njegovog kraljevskog veličanstva kralja Aleksandra Karađorđevića, podsjetio je jerej Đureinović prilikom njihovog razgovora.

U Istočnom Sarajevu porodicu Karađorđević je ugostio gradonačelnik Ljubiša Ćosić, nakon čega su upriličili ručak u restoranu Toplik. Veoma zanimljiv slijed događaja koji su upotpunili ovu nesvakidašnju posjetu BiH i Sarajevu.


Ljubazni domaćini pripremili su ovim, veoma specijalnim gostima širok izbor tradicionalnih jela koja su im servirana, a na meniju su se našli uštipci sa kajmakom, pura, dok su gosti posebno bili oduševljeni domaćim ajvarom, navosde izvori informacije.


Karađorđevići su probali i ukusne riblje specijalitete po kojima je poznat pomenuti objekat, odabran za njihov ručak i zasluženu pauzu nakon obilaska gradske zone. Da kraj ove priče završava slatko, dokaz je domaća torta nazvana Dinastija, te su gosti, princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i njihov sin Stefan bili oduševljeni na kraju svog obilaska glavnog grada Bosne i Hercegovine.




Karađorđevići su srpska vladarska dinastija koja je vladala Kneževinom, kasnije Kraljevinom Srbijom 1842. – 1858. i 1903. – 1918. te Kraljevstvom SHS (Jugoslavijom) 1918. – 1941. Nazvana je po rodonačelniku obitelji Đorđu Petroviću Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka 1804. godine. Karađorđevići su dosta angažirani u humanitarnome radu. Princeza Katarina ima humanitarnu fondaciju, dok princ Aleksandar ima kulturnu i obrazovnu fondaciju, čija aktivnost uključuje studentske stipendije, ljetne kampove za djecu,..



NOVINAR: Amer Mujezinović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.